Provincie Noord-Brabant

Persbericht                                       
                                                  

Bureau jeugdzorg levert verkeerde wachtlijstcijfers

Extra geld wachtlijsten jeugdzorg

Gedeputeerde Roel Augusteijn van de Provincie Noord-Brabant heeft besloten om 1.8 miljoen euro extra te investeren in de bestrijding van wachtlijsten bij de jeugdzorg. In afwijking van eerdere berichtgeving blijken deze wachtlijsten hardnekkig te zijn.

Door een intensieve aanpak van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant zijn de wachtlijstcijfers bij het bureau gedaald. De cijfers die Bureau Jeugdzorg recent vrijgaf ten aanzien van de instellingen voor geïndiceerde jeugdzorg blijken echter niet correct. Door een foutieve computerberekening waren niet alle wachtlijsten meegenomen. Het Bureau Jeugdzorg heeft voor deze foutieve informatieverstrekking inmiddels schriftelijk excuses aangeboden. In werkelijkheid zijn de wachtlijsten bij instellingen voor geïndiceerde jeugdzorg niet gedaald. Per 1 april wachtten nog steeds 953 cliënten met een indicatie op jeugdzorg. Dit aantal is ongeveer gelijk aan het aantal wachtenden per 1 januari 2004. Ter voorkoming van verdere fouten in de wachtlijstcijfers zullen deze in het vervolg moeten worden voorzien van een accountantsverklaring.

Dat de wachtlijsten bij de zorgaanbieders gelijk zijn gebleven is mede het gevolg van de toename van de indicaties bij Bureau Jeugdzorg. Doordat de aanmeldingen bij het Bureau Jeugdzorg sneller worden afgehandeld neemt het aantal indicaties en daarmee ook de instroom naar geïndiceerde zorg toe.
Vorig jaar juni stelde het College van Gedeputeerde Staten in totaal
E 620.000.- aan extra subsidies beschikbaar voor het aanpakken van de wachtlijsten. Uit de rapportages die hierover inmiddels zijn uitgebracht blijkt dat de instellingen de hierbij afgesproken extra productie wel degelijk hebben geleverd: 149 cliënten ontvingen intensieve ambulante hulp en 439 cliënten ontvingen overbruggingshulp. Omdat cliënten die deze overbruggingshulp ontvangen recht blijven houden op de hulp waarvoor geïndiceerd is zijn de effecten hiervan nog niet in de nieuwe wachtlijstcijfers zichtbaar.

Gedeputeerde Roel Augusteijn vindt de huidige wachtlijsten bij de geïndiceerde jeugdzorg hoe dan ook onacceptabel en heeft met de zorgaanbieders in de jeugdzorg afspraken gemaakt om deze te bestrijden.
In de eerste plaats zal op korte termijn de productie opnieuw worden verhoogd. Zorgaanbieders hebben hiervoor inmiddels nieuwe offertes uitgbracht waarmee de volgende extra zorg zal worden geleverd: 532 cliënten ontvangen intensieve ambulante hulp, 26 cliënten reguliere pleegzorg.en 290 cliënten overbruggingshulp.
Daarnaast zullen 176 extra meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling worden behandeld.
Gedeputeerde Staten hebben hiervoor per regio de volgende extra subsidies beschikbaar gesteld: West-Brabant E 435.600.-, Midden-Brabant E 332.500.-, Noordoost-Brabant E 484.700.- en Zuidoost-Brabant E 531.000.-

Daarnaast zullen Gedeputeerde Staten tot nadere afspraken komen met zorgaanbieders waardoor met de huidige reguliere budgetten 5% meer cliënten worden geholpen door efficiëncy-verhoging en een snellere doorstroom en uitstroom. Door de gemaakte afspraken en de aanvullende middelen kunnen enkele honderden jeugdigen extra worden geholpen.