Internationale Vierdaagse Nijmegen


Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen

Persbericht 2004-19

Nijmegen, 20 juli 2004.

Natte eerste dag

De start van de 88ste Nijmeegse Vierdaagse was droog vanmorgen. Maar toen kwam de regen In de loop van de ochtend regende het enige uren pijpenstelen en staken vele wandelaars hun paraplu op. En wie een paraplu opsteekt, legt meer beslag op het parcours, wist marsleider Wim Jansen vandaag aan het eind van de middag te melden.

En dat leidde in de Dorpsstraat in Elst, traditioneel een van de smalste delen in het parcours van de Vierdaagse en dus altijd al redelijk druk, tot lichte opstoppingen. Wim Jansen: Er kon niet altijd goed doorgelopen worden.

Overigens namen de wandelaars de regenbuien goed op, aldus Jansen. Liever regen dan temperaturen van 32, 33 graden, zoals we vorig jaar hadden.

Rode Kruis

De regen en de relatief lagere temperaturen leidden bij zeventien wandelaars tot lichtte onderkoelingsverschijnselen, meldde Martin Baardman, hoofd medische dienst van Stichting DE 4DAAGSE. Gewikkeld in een aluminium deken kwamen zij weer op temperatuur. Dertien van hen hadden toen de tocht al volbracht. De overige vier hebben, nadat ze weer hersteld waren, hun weg vervolgd.

Overigens zijn bij het gebruik van juiste regenkleding onderkoelingsverschijnselen simpel te voorkomen, aldus dokter Baardman. Een poncho is daarbij het beste. Een gesloten regenjas wordt door eigen lichaamsvocht vaak ook nat van binnen en is dus minder geschikt. Wie geen regenponcho heeft, kan ook in een vuilniszak armgaten en een gat voor het hoofd knippen.

Medische dienst

De medische dienst en het Rode Kruis hebben 650 blaarbehandelingen verricht. Zon 175 mensen zijn door een arts gezien. Het ging daarbij om klachten aan gewrichten op spieren. Een hoogbejaarde man, afkomstig uit Zweden, is met hartklachten opgenomen in het ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel, aldus Baardman.

Meer startbewijzen

Het juiste aantal wandelaars dat maandag zijn of haar startbewijs heeft opgehaald is overigens bijgesteld. Maandagavond maakte Wim Jansen tijdens de Vlaggenparade bekend dat 44.598 mensen aan de start zouden verschijnen. Uiteindelijk blijken het er 44.638 te zijn. Een en ander werd veroorzaakt door een technisch probleem.

Controles afgelast

De aangekondigde controles van startbewijzen op de start- en finishlocatie zijn niet doorgegaan. Besloten werd om de natte en soms koude wandelaars, die net vermoeid over de finish kwamen, alle gelegenheid te geven snel naar huis of verblijfplaats terug te keren en ze niet langer dan strikt noodzakelijk voor de afhandeling van de finishformaliteiten op te houden.

Maandag is wel steekproefsgewijs gecontroleerd, zo meldden we gisteren. In totaal zijn toen van 522 wandelaars de persoongegevens en de gegevens op de startbewijzen met elkaar vergeleken. Bij drie personen kwamen deze niet met elkaar overeen. Zij zijn als officiële deelnemer van de vierdaagse geweigerd. Zeven wandelaars konden zich niet legitimeren. Zij kregen tot de start hedenochtend de tijd om dat alsnog te doen. Twee van hen hebben dat ook daadwerkelijk gedaan. De overige vijf hebben zich niet meer gemeld.

Gewichtcontrole

Op de eerste dag is ook gecontroleerd op bepakking. Militairen die minimaal tien kilo bepakking dragen tijdens de tocht mogen veertig in plaats van de voor hen reguliere vijftig kilometer lopen. Op de eerste dag is van 250 militairen de bepakking gewogen. Alle gecontroleerde militairen droegen de vereiste kilos met zich mee. Ook deze controles zijn vanwege de regen gestopt. Het afhangen en weer omhangen van de bepakking in de stromende regen is te belemmerend voor de wandelaar.

Mogelijke parcourswijziging

De vele regen heeft er toe geleid dat wellicht morgen, op de Dag van Wijchen, een kort deel van het parcours omgelegd moet worden. Op een landbouwweg in de buurt van Niftrik staan enorme waterplassen. Als dat vannacht nog zo is, wordt de route omgeleid. Het gaat om een slecht afwaterende weg waar alleen de 50 kilometer wandelaars lopen. Aan de weg zijn geen woningen of horeca gevestigd.

Einde persbericht 2004-19