Provincie Zeeland


Ontwikkeling Zeeuwse economie over volle breedte noodzakelijk

Om de concurrentiekracht, de werkgelegenheid en het voorzieningenniveau in Zeeland te behouden en te versterken is het nodig dat de provincie de economische ontwikkeling in alle sectoren stimuleert. Daarbij wil het College van Gedeputeerde Staten vooral nieuwe en innovatieve initiatieven stimuleren en tot stand laten komen. Zonder deze initiatieven zal de Zeeuwse economie onvoldoende groeien, stijgt naar verwachting de werkloosheid en komen welvaart en welzijn in Zeeland onder druk te staan. Versterken van economische ontwikkeling moet gelijk opgaan met versterken van ecologische kwaliteiten en de sociaal culturele dynamiek. Om de doelstellingen te halen zal de provincie een Sociaal Economische Beleidsplan opstellen voor de periode 2005-2008, waarin per economische sector concrete ontwikkelingen zullen zijn uitgewerkt.

Dit is kort samengevat de hoofdlijn in de conclusies uit het onderzoek Ruimte maken voor kansen dat de provincie heeft laten uitvoeren door het bureau Buck Consultants. In dit onderzoek is gekeken naar de economische ontwikkeling van de zes Zeeuwse sectoren tussen 1995 en 2003. Ook is via een gevarieerde aanpak onderzocht hoe de Zeeuwse economie zich tot 2015 naar verwachting duurzaam ontwikkelt. Onder andere via het raadplegen van marktpartijen is vervolgens bekeken welke concrete beleidsvoorstellen en projecten mogelijk zijn en wat de te verwachten effecten zijn. Op basis van het onderzoek heeft het College voor Provinciale Staten een voorstel geschreven met beslispunten, met als voornaamste de keuze voor een dynamisch beleidspakket. Het voorstel is nauw afgestemd op de beleidsvoorstellen voor het ruimtelijk beleid en het sociaal cultureel beleid. Het College vraagt Provinciale Staten in te stemmen met de gemaakte analyse en vraagt nu keuzes te maken zodat het beleidsplan kan worden opgesteld.

Werkgelegenheid en beroepsbevolking

In de versterking van de Zeeuwse economie staan voor de provincie zeven punten centraal: het tweesporenbeleid (vitaliteit en kwaliteit van economie en groenblauwe oase), een evenwichtige economische structuur, groei van de economie, duurzame economische ontwikkeling, ruimte voor bedrijvigheid, versterking van het functioneren van de arbeidsmarkt en stimuleren van innovatie. En dat met behoud van en waar mogelijk gebruik makend van de landschappelijke kwaliteiten van Zeeland.
Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat er een evenwicht moet worden gevonden tussen groei van werkgelegenheid en de groei van de beroepsbevolking. De verwachte groei van werkgelegenheid (0,4%) en van beroepsbevolking (0,5%) betekenen dat de werkloosheid onder druk komt te staan. Vanuit het arbeidsaanbod is er daarom behoefte aan meer werkgelegenheid, waarvoor de dynamische, innovatieve projecten het vliegwiel moeten zijn. Vanuit de economische structuur van Zeeland, die zwakker is dan elders in Nederland, bestaat de noodzaak de concurrentiekracht en vitaliteit te versterken. Daarvoor zijn investeringen nodig, moet extra werkgelegenheid worden gecreëerd en moet op termijn de woonmigratie omhoog. Ook in dit opzicht moet het dynamisch beleidspakket een vliegwielfunctie vervullen.

Economische clusters en WCT

Het onderzoek onderscheidt zes Zeeuwse economische clusters: havens en havengebonden bedrijvigheid, landbouw & agribusiness, visserij & aquacultuur, toerisme & recreatie, zorg en MKB. Elk cluster afzonderlijk heeft onvoldoende omvang en potentieel om de Zeeuwse economie de benodigde impulsen te geven. Daarom moet de provincie over de volle breedte van de zes clusters de economie stimuleren. Het onderzoek bevat daarom een overzicht van beleidsvoorstellen en projecten per cluster. Zo moet in de havens ruimte komen voor diepzeeschepen om aansluiting te houden op internationale logistiek netwerken en om bestaande activiteiten meer mogelijkheden te bieden. Een WCT is daarvoor een passend initiatief. Voor de landbouw wordt bijvoorbeeld gedacht aan een ontwikkelingsfonds en het benutten van vrijkomende agrarische bebouwing. Andere voorstellen zijn het stimuleren van zilte teelten, een innovatiecentrum zeecultuur, watersportboulevards en tophotels mogelijk maken, enkele nieuwe jachthavens, een kennisboulevard en private klinieken.

20 juli 2004, Derk van t Spijker, tel .0118-631361 nr.64/04