Provincie Zeeland


Nieuw plan over ruimte, water en milieu in de steigers

Het College van Gedeputeerde Staten heeft in een voorstel aan Provinciale Staten de hoofdlijnen vastgelegd voor het Omgevingsplan Zeeland, dat medio 2005 in ontwerp gereed zal zijn. Met deze hoofdlijnen geeft het college aan hoe de provincie wil omgaan met de ruimte in Zeeland, met het water, de natuur en het milieu. Het plan gaat uit van een balans tussen economische, ruimtelijke en sociaal-culturele ontwikkeling. Versterken van ruimtelijke en ecologische kwaliteiten zoals landschap en natuur moet gelijk opgaan met versterken van de economische en sociaal-culturele dynamiek. In de hoofdlijnen staat nu aangegeven hoe het college dit wil gaan realiseren. Begin oktober zullen Provinciale Staten over dit voorstel van het college een besluit nemen.

Om de economische ontwikkeling te ondersteunen is in de hoofdlijnen aangegeven hoe de provincie wil omgaan met zeehavens, bedrijventerreinen, landbouw, plattelandsontwikkeling en recreatie en toerisme. In de tweede plaats is aangegeven hoe de provincie de ontwikkeling van woonvoorzieningen wil vormgeven. De uitwerking daarvan wordt vastgelegd in de Woonvisie, waarvan onlangs het ontwerpplan is verschenen. Tenslotte is in de hoofdlijnen voor het Omgevingsplan Zeeland aangegeven hoe de provincie wil omgaan met ecologie en milieu. Opvallende Zeeuwse kenmerken als rust, ruimte, beeldkwaliteit en cultuurhistorische eigenheid moeten ook bijdragen aan de ontwikkeling van Zeeland.

Naast de duurzame ontwikkeling vormen ruimte voor regionale verschillen en een ontwikkelingsgerichte aanpak - waarin de provincie meer dan voorheen een sturende en initiërende rol heeft - de belangrijkste kenmerken van de aanpak zoals die in het voorstel is weergegeven. De provincie zal gemeenten en vertegenwoordigende organisaties betrekken bij de uitwerking van de hoofdlijnen.

Het Omgevingsplan vervangt het huidige Streekplan Zeeland, het waterhuishoudingsplan Slim met Water en het milieubeleidsplan Groen Licht. Het Ontwerp Omgevingsplan zal medio 2005 aan Provinciale Staten worden voorgelegd.

Informatie over het Omgevingsplan kunt u krijgen bij de ambtelijk projectleider, Kees van Rabenswaaij, telefoon (0118) 63 11 11.

In de bijlage zijn enkele hoofdpunten uit het voorstel van Gedeputeerde Staten weergegeven.

20 juli 2004, Derk van t Spijker, tel .0118-631361 nr.65/04

Zie ook: Omgevingsplan Zeeland
omgevingsplan