ATO Instituut voor archeologisch onderzoek


Luchtwassers mogelijk alternatief verplaatsing veehouderijbedrijven in reconstructiegebieden

De overheid wil een aantal kwetsbare natuurgebieden beschermen door veehouderijbedrijven uit deze gebieden te plaatsen. In opdracht van het Ministerie van LNV heeft Agrotechnology & Food Innovations (A&F) van Wageningen UR onderzocht of luchtwassers de uitstoot van ammoniak en geur zover kunnen terugdringen dat verplaatsing van een bedrijf niet nodig is.

Veehouderijbedrijven stoten onder andere ammoniak en geur uit. Teveel ammoniak heeft een negatieve invloed op de natuur en de uitgestoten geuren passen niet in de beleving van natuur. Daarom wil de overheid de veehouderijbedrijven uit deze zogenaamde reconstructiegebieden plaatsen.

Uit het onderzoek van A&F blijkt dat het technisch gezien mogelijk is om in bestaande stallen een luchtwasser te installeren die de uitstoot van zowel geur als ammoniak vermindert. In het onderzoek zijn chemische en biologische systemen onderling vergeleken. Chemische wassers kunnen 95% van de in de lucht aanwezige ammoniak verwijderen, biologische 70%. De geurverwijdering bedrag circa 30% voor een chemische en 40 tot 50% voor een biologische wasser. Bovendien kunnen beide wassers de uitstoot van fijn stof terugbrengen met 80 tot 100%. Wel is het noodzakelijk een doeltreffend systeem van controle en onderhoud te hanteren om op lange termijn de genoemde uitstootverminderingen te garanderen.

Een algemeen geldende inschatting van de investeringskosten kunnen de onderzoekers niet maken. Hiervoor zijn de verschillen tussen de individuele bedrijven te groot.

Wel hebben de onderzoekers op basis van een nieuwbouwstal de exploitatiekosten, zoals afschrijving, rente, elektriciteit, water en afzetkosten voor spuiwater, kunnen uitrekenen. Deze zijn voor een chemische wasser 7 euro per kg verwijderde ammoniak en voor een biologische wasser 9 tot 19 euro per kg verwijderde ammoniak. Voor een vleesvarkensstal betekent dit dat de exploitatiekosten voor een chemische wasser 16 euro per dierplaats per jaar en voor een biologische wasser tussen de 15 en 33 euro per dierplaats per jaar bedragen. Voor een biologische wasser hangen de kosten sterk af van de manier waarop het spuiwater wordt afgezet: op eigen land of tegen reguliere mestafzettarieven. De exploitatiekosten (exclusief afschrijving en rente) zijn gelijk voor nieuwbouwstallen en bestaande stallen.

Regionale reconstructiecommissies kunnen voor elk individueel bedrijf de verplaatsingskosten berekenen. Deze kosten kunnen vergeleken worden met de kosten van een te installeren luchtwassysteem zoals die volgen uit het onderzoek, waarna men kan besluiten wel alternatief het best economisch haalbaar is.

Meer Informatie

Agrotechnology and Food Innovations
Roland Melse
Postbus 17
6700 AA Wageningen
Tel: 0317 - 476715
Fax: 0317 - 475347
Email: Roland Melse