ATO Instituut voor archeologisch onderzoek


Per-azijnzuur in luchtwasser haalt ook ziektekiemen uit stallucht

De huidige luchtwassers in stallen verminderen de ammoniak- en geuruitstoot, maar kunnen de lucht niet reinigen van ziektekiemen om de verspreiding van besmettelijke dierziekten tegen te gaan. Per-azijnzuur toegevoegd in het waswater van luchtwassers haalt alle ziektekiemen en ammoniak en een groot deel van de geurcomponenten uit de ventilatielucht. Dit concluderen onderzoekers van Agrotechnology & Food Innovations (A&F) van Wageningen UR en de Gezonheidsdienst voor Dieren.

De uitbraken van varkenspest, mond- en klauwzeer en de vogelpest hebben laten zien dat de verspreiding van deze zeer besmettelijke ziekten moeilijk is te stoppen. De uitstoot van stallucht is waarschijnlijk een belangrijke besmettingsroute waardoor de ziekte zich als een olievlek uit kan breiden. Ziektekiemen kunnen zich, al dan niet ingekapseld in stofdeeltjes, van bedrijf tot bedrijf verspreiden via de uitgestoten ventilatielucht. Vooral als bedrijven met veel dieren dicht bij elkaar staan, kunnen bepaalde ziektekiemen zich gemakkelijk via de lucht verspreiden en in korte tijd veel dieren besmetten.

In een onderzoeksstal van de Gezondheidsdienst voor Dieren op 't Spelderholt hebben de onderzoekers met verschillende oxidatiemiddelen in het waswater van de luchtwasser proeven uitgevoerd. Deze middelen waren waterstofperoxide, per-azijnzuur en ozon en ter vergelijking een behandeling met alleen water. Wassen met alleen water, waterstofperoxide en ozon geeft slechts een beperkte vermindering van ziektekiemen, ammoniak en geur, maar wel een sterke vermindering van stof. Per-azijnzuur reinigt de stallucht voor 100% van virussen en bacteriën. Verder heeft deze stof als voordeel dat het ook de lucht voor bijna 100% reinigt van ammoniak en het een groot aantal geurcomponenten afbreekt. Het nadeel van per-azijnzuur is dat het zelf een bron is van geuremissie. Een extra wastrap zou deze geur weg kunnen vangen.

Uit een oriënterend onderzoek aan luchtwassers in de praktijk blijkt dat een biowasser en chemische wasser voldoen om de ammoniak- (en geuremissie) te reduceren, maar de ziektekiemen worden onvoldoende afgedood.

Het onderzoek is gefinancierd door de Provincie Gelderland en het Ministerie van LNV. Het project werd geleid door GLTO en ABCTA. Daarnaast waren de volgende bedrijven en instellingen betrokken bij dit project: Dorset b.v., AM Int. Tesla AG, JohnsonDiversey en de Animal Sciences Group van Wageningen UR.

Meer Informatie

Agrotechnology and Food Innovations
André Aarnink
Postbus 17
6700 AA Wageningen
Tel: 0317 - 476554
Fax: 0317 - 475347
Email: André Aarnink