ATO Instituut voor archeologisch onderzoek


Aanpassing varkensvoer vermindert geurhinder

Aanpassing van het gehalte en de samenstelling van eiwitten en fermenteerbare koolhydraten in varkensvoer kan de geurproductie en geuruitstoot belangrijk verminderen. Dit concluderen onderzoekers van Wageningen UR, Agrotechnology & Food Innovations (A&F) en Animal Sciences Group (ASG). De komende jaren gaan zij onderzoek uitvoeren naar gezond voer voor het varken dat ook gezond is voor het milieu en de varkenshouder. Het Ministerie van LNV is een belangrijke financier van dit onderzoek.

De agrarische sector is een belangrijke bron van geurhinder in Nederland. Geurhinder komt vaak voor in gebieden met hoge dierconcentraties, zoals in het zuiden en oosten van Nederland. Elf procent van de bevolking heeft wel eens last van stank als gevolg van activiteiten in de landbouw. De doelstelling van de overheid is om ernstige geurhinder in 2010 volledig uit te bannen en vanaf nu te voorkomen dat lokaal meer geurhinder ontstaat.

Geuruitstoot uit stallen kan in de hele keten worden aangepakt, van voer en dier naar mest en uitgaande stallucht. Ervaringen in het ammoniakemissie onderzoek hebben geleerd dat het voorkomen van uitstoot bij de bron in het algemeen efficiënter is (effect in relatie tot kosten) dan de zogenaamde end of pipe oplossingen. Onderzoek heeft aangetoond dat de ammoniakemissie belangrijk kan worden verminderd via voermaatregelen. Deze aanpak zou ook voor geur succesvol kunnen zijn.

De onderzoekers van A&F en ASG hebben een studie uitgevoerd om de rol te bepalen van voeding bij de vorming van geurcomponenten in de darm van het varken en in de mestopslag en op welke manier voeding kan bijdragen aan een vermindering van de geuremissie uit varkensstallen. Voersamenstelling en geurproductie hebben een sterke oorzaak en gevolg relatie. Het veranderen van de voersamenstelling zal daarom een direct effect hebben op de geurproductie en de geursamenstelling. Vooral het niveau en de bron van eiwitten en fermenteerbare koolhydraten lijken een belangrijke invloed te hebben op de geurproductie.

In het algemeen bevat varkensvoer veel meer eiwit dan het dier nodig heeft om te groeien. Gemiddeld wordt slechts 30 a 50% van het voereiwit aangezet in het dier. De rest wordt uitgescheiden. Onbenutte eiwitten en de afbraakproducten daarvan veroorzaken in belangrijke mate de vorming van geurcomponenten. Daarom kan het verminderen van de hoeveelheid eiwit en het aanpassen van de eiwitbronnen een belangrijke weg zijn om de geuruitstoot te verminderen.

Het effect van niveau en bron van fermenteerbare koolhydraten op de ammoniakemissie is in veel studies uitgebreid onderzocht. Het blijkt dat het toevoegen van fermenteerbare koolhydraten aan het voer een belangrijke weg kan zijn om de ammoniakemissie uit stallen te verminderen. Het effect van fermenteerbare koolhydraten op de emissie van andere geurcomponenten is echter nog onduidelijk. Onderzoek op dit gebied is niet eenduidig.

De onderzoekers concluderen dat via aanpassing van het gehalte en de samenstelling van eiwitten en fermenteerbare koolhydraten de geurproductie en geuruitstoot belangrijk kan worden beïnvloed. De onbenutte bestanddelen van deze voedingsstoffen zijn namelijk de belangrijkste veroorzakers van de vorming van geurcomponenten. De komende jaren zal door Wageningen UR onderzocht worden welke voerstrategieën in de praktijk kunnen worden toegepast om de stankuitstoot belangrijk te verminderen.

Meer Informatie

Agrotechnology and Food Innovations
André Aarnink
Postbus 17
6700 AA Wageningen
Tel: 0317 - 476554
Fax: 0317 - 475347
Email: André Aarnink