ERNST AND YOUNG

ERNST & YOUNG: uitkomsten 13e ICT Barometer / 2

Manager steeds vaker verplicht bereikbaar tijdens vakantie

ROTTERDAM, 21 JULI 2004 - Managers wordt steeds vaker verzocht om bereikbaar te zijn na werktijd. Maar liefst de helft van de ondervraagde managers moet buiten werktijd zijn mobiele telefoon laten aanstaan. Bovendien wordt een kwart van hen verzocht om ook bereikbaar te zijn tijdens vakanties. Dit blijkt uit de nieuwste ICT Barometer van Ernst & Young. Met name personen die werkzaam zijn in het MKB wordt relatief vaak verzocht om bereikbaar te zijn tijdens de vakantie. Binnen de overheid en not-for-profit sector is dit beduidend minder het geval.

Deze bevindingen volgen uit de nieuwste ICT Barometer, het tweemaandelijks onderzoek van Ernst & Young naar de ontwikkelingen op het gebied van ICT in Nederland. De ICT Barometer maakt deel uit van de 'EY Leadership' programma's van Ernst & Young en is uitgevoerd door Interview-NSS onder 620 directeuren, managers en professionals.

Mobiele telefoon staat vaak aan tijdens vakantie De ondervraagden die tijdens de vakantie bereikbaar zijn voor het werk, zijn vrijwel allen bereikbaar via de mobiele telefoon (89 procent). Daarnaast is een groot aantal werknemers bereikbaar via de e-mail (73 procent). Een kwart van alle ondervraagden ervaart stress vanwege het continu bereikbaar moeten zijn. De bedrijfsomvang speelt hierbij geen duidelijke rol. Wel hebben managers iets vaker last van stress dan professionals of uitvoerenden.

Kleinbedrijf werkt vaker door in vakantietijd
Werkzaamheden die tijdens de vakantie worden verricht, zijn met name het regelen van zaken via de telefoon of de e-mail (69 procent) en het lezen van vakliteratuur (60 procent). Daarnaast wordt er ook contact onderhouden met het bedrijf, worden er stukken en rapporten geschreven en stukken nagekeken. Maar liefst een kwart van de ondervraagde personen die wel eens werkt op vakantie onderhoudt tijdens de vakantie contact met klanten of relaties. Met name binnen de zakelijke dienstverlening en de handel- en distributiesector wordt er vaak doorgewerkt tijdens de vakantie. Dit komt relatief vaker voor binnen kleine organisaties. 'Het is opvallend, vooral bij bedrijven met minder dan 20 werknemers, dat maar liefst driekwart van de managers in vakantietijd doorwerkt. Dit percentage ligt bij bedrijven met meer dan 100 werknemers opmerkelijk lager. Managers van kleine bedrijven zijn blijkbaar toch meer betrokken bij hun organisatie dan managers van grotere bedrijven', aldus Jacob Verschuur - directeur van Ernst & Young ICT Leadership.

Laptop gaat mee op vakantie
Van alle geënquêteerden neemt 16 procent een laptop mee op vakantie. Binnen de zakelijke dienstverlening wordt relatief vaker de laptop meegenomen dan binnen de overheid of not-for-profit sector (21 procent versus 9 procent). Werknemers binnen kleine organisaties (tot 20 werknemers) nemen vaker hun laptop mee op vakantie.

Over de Ernst & Young ICT Barometer
De ICT Barometer, een EY Leadership onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde 'vinger aan de pols' voor managers. Het onderzoek wordt sinds december 2001 tweemaandelijks gehouden onder ruim zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven (onderverdeeld naar productie & industrie, handel & distributie en dienstverlening & financiële instellingen), de not-for-profit sector en de overheid. Het onderzoek is uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Interview-NSS. Van de ondervraagden is bekend hoeveel vestigingen en medewerkers zijn of haar organisatie heeft, aan hoeveel medewerkers leiding wordt gegeven, het functietype en functietaken, betrokkenheid bij ICT en beslissingsbevoegdheid over ICT-aankopen. De groep ondervraagden wordt online geënquêteerd en beschikt daarvoor over een internetaansluiting. Gezien de samenstelling van de onderzochte groep mag het onderzoek niet als representatief voor de gemiddelde Nederlandse bevolking worden gezien. De ICT Barometer biedt naast het jaarlijkse Trends in ICT onderzoek een belangrijk deel 'up to date'-informatie door een aantal vaste businessdilemma's te monitoren, aangevuld met actuele vragen.

Downloaden rapport
Het rapport met de onderzoeksresultaten Ernst & Young ICT Barometer over de bereikbaarheid van medewerkers tijdens vakantie van 21 juli 2004 kunt u downloaden via http://www.trends-in-ict.nl

Noot voor redactie,