Eminem wint kort geding over rechten

Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 21-07-2004

De rechtbank te 's-Gravenhage heeft op 15 juli 2004 in kort geding geoordeeld dat de BV Rams Horn Producties inbreuk maakt op de rechten van de artiest Eminem. De muziekuitgeverij Rams Horn biedt op een website cd's aan met opnamen uit de beginperiode van Eminem en cd's met covers van nummers van Eminem. Op dat materiaal zijn afbeeldingen van Eminem te zien.
De rechter oordeelt dat het portretrecht, de naburige rechten en het merkenrecht van Eminem geschonden zijn. Bovendien is er deels sprake van misleidende reclame, omdat enkele Cd's slechts covers van nummers van Eminem bevatten. Het verweer dat Eminem als onderdaan van de VS geen beroep toekomt op de WNR wordt verworpen. Dat berust op een verkeerde interpretatie van de WNR. De rechtbank verwerpt verder onder meer het verweer dat fonogrammenproducenten toestemming zouden hebben verleend voor het gebruik van de nummers die voorkomen op de cd "Eminem is Back". De Wet op de naburige rechten (WNR) kent die rechten zowel toe aan producenten als aan de uitvoerend kunstenaar en deze laatste heeft geen toestemming gegeven.
Ook het feit dat de cd nummers bevat die door Eminem zijn afgekeurd en deze cd bovendien is opgebouwd op een wijze die afwijkt van de wijze waarop hij de cd's normaliter samenstelt, betekent dat Eminem zich tegen het gebruik van het materiaal kan verzetten met een beroep op het persoonlijkheidsrecht uit de WNR. Rams Horn wordt verdere inbreuk op de rechten van Eminem verboden en moet het aanbieden en de distributie van het materiaal onmiddellijk staken. Bovendien moet er een brief gestuurd worden naar de afnemers met het verzoek het materiaal te retourneren. Er wordt een dwangsom opgelegd van ? 25.000 voor elke dag dat Rams Horn niet voldoet aan het vonnis.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ1883

Zie het origineel