Gemeente Roermond

Hedendaagse glaskunst in het Stedelijk Museum Roermond

Glas: materiaal met traditie en nieuwe mogelijkheden

Glas hoorde oorspronkelijk bij de toegepaste kunsten, dus voorwerpen bedoeld om functioneel te gebruiken. Glas is nu definitief ook tot vrije kunst geëvolueerd want het artistieke aspect heeft het gebruiksaspect ver overstegen. Het is toegevoegd aan het scala van materialen, dat beeldend kunstenaars tegenwoordig ter beschikking staat. Momenteel is er veel belangstelling voor glas. Het is een aantrekkelijk materiaal voor een groot publiek én glaskunst is volop in ontwikkeling omdat het een relatief jonge kunst is.

Veertien kunstenaars exposeren hun werk in "GLAS04" In de expositie "GLAS04 - van ruimtelijkheid tot intimiteit" is werk te bezichtigen van Anna Carlgren, Simsa Cho, Bert Frijns, Albert Geertjes, Lisa Gherardi, Vincent van Ginneke, Bernard Heesen, Sabine Lintzen, De Maatschap, Jan van Munster, Helly Oestreicher, Durk Valkema, Udo Zembok en Jan-Willem van Zijst. De werkwijzen van de kunstenaars lopen uiteen, evenals de vormen en afmetingen van objecten. Anna Carlgren, Bert Frijns, De Maatschap, Durk Valkema, Udo Zembok en Jan-Willem van Zijst tonen monumentale objecten. Daarnaast zijn er andersoortige objecten te zien. Er is spiritueel werk van Simsa Cho, vrolijke objecten van Albert Geertjes en Bernard Heesen, eigentijdse interpretaties van klassieke kommen door Helly Oestreicher en Sabine Lintzen en conceptueel werk van Jan van Munster. Robuuste, strakke vormen in het werk van Vincent van Ginneke contrasteren op hun beurt met de kwetsbare verschijning van de werken van Bert Frijns en Sabine Lintzen en met het barokke uiterlijk van Bernard Heesens kunst.

Roermond en de hedendaagse glaskunst Het Stedelijk Museum Roermond heeft een traditie op het gebied van hedendaagse glasexposities. In 1988 was er de expositie "Vormen in glas" met recent werk van zestien Nederlandse glaskunstenaars, in 1990 en 1993 exposities van De Maatschap, in 1991 de tentoonstelling "Monumentaal glas en licht nu" over eigentijdse ontwikkelingen op het gebied van de monumentale glaskunst met werk van 22 kunstenaars en in 1996 de tentoonstelling GLAS met Peter Hengst en Durk Valkema. De Roermondse galerie Mariska Dirkx heeft eveneens een traditie op het gebied van de hedendaagse glaskunst. Gevestigd in het oude atelier van de beroemde Roermondse glazenier Joep Nicolas (1897-1972) laat deze galerie een voorkeur zien voor sculpturaal glas, waarin technische ontwikkelingen worden toegepast of nieuwe ideeën worden uitgedrukt. Van 4 september t/m 10 oktober organiseert Galerie Mariska Dirkx de expositie "Glass Art Today - Meditaties in glas 5" in de kruisgang van het voormalige Karthuizerklooster te Roermond. Informatie: www.galeriemariskadirkx.nl

Opening op zondag 1 augustus Op zondag 1 augustus a.s. om 15.00 uur wordt de expositie "GLAS04" geopend in het Stedelijk Museum Roermond. Ridsert Hoekstra, directeur Stedelijk Museum Roermond, vertelt over eerdere exposities van hedendaags glas in het museum. Angela van der Burght, eindredacteur Glasbulletin en hoofdredacteur This Side Up!, gaat in op deze expositie "GLAS04". Lodewijk Imkamp, wethouder van cultuur, opent de tentoonstelling.
Publicatiedatum: 20.07.2004 Bijgewerkt: 21.07.2004