Gemeente Leeuwarden

Harmonie maakt zich klaar voor het nieuwe seizoen

Bron: Gemeente Leeuwarden
Tijdens de seizoensluiting in de zomerperiode worden in stadsschouwburg de Harmonie nieuwe mechanische trekkenwanden geplaatst. De trekkenwanden komen in de VIP en de AEGON zaal.

Decors werden vroeger vaak op doeken geschilderd. De gezelschappen namen die doeken in opgerolde staat mee naar het theater. Daar werden ze op latten gespijkerd en opgehangen aan roedes die boven het toneel hingen. Met behulp van een contragewicht werd de hijsinstallatie in balans gebracht. Door met handkracht de roedes op en neer te bewegen zorgde de technische ploeg van het theater ervoor dat het decor op het juiste moment op het podium kwam te hangen.

Zo wordt er nog steeds gewerkt, maar de decors bestaan tegenwoordig uit compleet getimmerde, driedimensionale constructies. Het gewicht van de decors is daardoor enorm toegenomen. Veel technici kwamen met rugklachten in de WAO terecht. In 2000 is de Arbowet op dit punt aangepast. Dit had tot gevolg dat de handbediende `trekkenwand' (een verzamelnaam voor een gehele installatie van verschillende beweegbare roedes) moest worden gemechaniseerd en geautomatiseerd. Daarnaast speelden de veiligheid en artistieke ontwikkelingen ook een rol.

Als de trekkenwanden zijn geplaatst, is De Harmonie technisch gelijkwaardig aan de grootste theaters in Nederland en in staat alle reizende voorstellingen te ontvangen. Door de automatisering kunnen moeilijke en langdurige decorwisselingen plaatsvinden zonder dat ze een ernstige belasting vormen voor het technisch personeel.

Om een beeld te geven van deze technologische ontwikkeling organiseert De Harmonie op 19 september een Open Dag. Rondom de nieuwe trekkenwand vinden demonstraties, rondleidingen en een tentoonstelling plaats.