Gemeente Someren



* Gulden Regels voor ruiters

* Bijna 40% respons op inventarisatie zinkassen: Lokatieonderzoeken bodemverontreiniging in tweede helft 2004

Maandag 2 augustus van 9.00-10.00 uur:
Wethouder T. Kusters

Maandag 2 augustus van 16.00-17.00 uur:
Wethouders A. vd Velden-Coolen en A. Thijs-Rademakers

Maandag 16 augustus van 16.00-17.00 uur:
Wethouders A. vd Velden-Coolen en A. Thijs-Rademakers

Maandag 30 augustus van 9.00-10.00 uur:
Maandag 30 augustus van 16.00-17.00 uur:
Wethouder M. Kusters en A. Thijs-Rademakers.

Gulden Regels voor ruiters

Steeds vaker krijgt de gemeente het signaal dat ruiters over fiets- en voetpaden rijden. Hierdoor raken paden beschadigd en worden ze vervuild door paardenpoep. Om het recreëren in de natuur voor iedereen zo aangenaam mogelijk te laten zijn, vermelden we hier de gulden regels voor ruiters.

Buiten de ruiterpaden en -routes is rijden niet toegestaan. Fiets- en voetpaden worden door paardenhoeven snel vernield en dan is het daarop moeilijk fietsen of wandelen. Moet u ze in bepaalde gevallen oversteken, doet u dat dan stapvoets om de schade aan het wegdek te beperken. Loopt de route over een zandweg, gebruik dan uitsluitend de zijkant. Om te voorkomen dat wandelaars verschrikt opzij moeten springen of in stofwolken worden gehuld, kunt u ze het beste stapvoets passeren. Op die manier blijft het ook voor de andere bezoekers plezierig. Houd uw rustpauze bij voorkeur niet bij een picknickbank. Paarden trekken vliegen aan en dat is niet zo prettig voor andere bosgenieters in uw buurt.

We wensen u plezierige tochten!

Terug naar boven

Bijna 40% respons op inventarisatie zinkassen:
Lokatieonderzoeken bodemverontreiniging in tweede helft 2004

In februari 2004 stuurde het Projectbureau Actief Bodembeheer de Kempen (ABdK) bijna 6000 vragenformulieren rond in de gemeente Someren met de bedoeling een beeld te krijgen van de adressen waar vroeger of nu (mogelijk) zinkassen in de tuin of op het erf zijn gebruikt. Ruim 2200 formulieren kwamen ingevuld terug.

Zinkassen op particulier terrein
Van de 2213 inwoners van Someren, Someren-Eind, Someren-Heide en Lierop die het inventarisatie-formulier retour zonden, weten er 110 zeker dat er op hun adres zinkassen liggen. Van 44 adressen werd gemeld dat er vroeger zinkassen hebben gelegen maar dat die inmiddels zijn opgeruimd en op 390 adressen wisten de bewoners het niet zeker. Deze laatsten gaven aan dat er mogelijk zinkassen op hun terrein liggen of hebben gelegen.

Zinkassen zijn schadelijk
Zinkassen zijn het afvalproduct van het voormalige (tot 1973) productieproces van de zinkfabrieken in de regio. Doordat zinkassen een stevige structuur hebben en gratis bij de fabrieken konden worden afgehaald, zijn ze in de vorige eeuw, door gemeenten en particulieren, veelvuldig toegepast als verhardings- en funderingsmateriaal voor tuinen, erven en wegen. Later bleek echter dat zinkassen een schadelijke werking hebben op het milieu en dat ze bij mensen tot gezondheidsklachten kunnen leiden. Dit komt doordat zinkassen zware metalen bevatten waarvan zink en cadmium het meest schadelijk zijn. De zware metalen kunnen in contact met (regen-)water oplossen. Daardoor komen ze ook in de omliggende bodem en het grondwater terecht. Te grote hoeveelheden zink en cadmium in het milieu schaden de groei van bomen, planten en micro-organismen. Bij mensen kan met name een te grote ophoping van cadmium in het lichaam tot klachten leiden aan nieren en botten. Mensen krijgen cadmium vooral binnen door het eten van verontreinigde groente uit eigen tuin en kinderen door het hand-mond gedrag wanneer zij op verontreinigde bodem spelen. Zinkassen moeten daarom zoveel mogelijk worden verwijderd.

Zinkassen opruimen
In het project Actief Bodembeheer de Kempen wordt via verschillende maatregelen gewerkt aan het zoveel mogelijk bestrijden van de effecten van de bodemverontreiniging door de vroegere zink-industrie. Eén van de belangrijkste maatregelen is het verwijderen van zinkassen en door zinkassen verontreinigde bodem. In het project is ook voor particulieren budget gereserveerd. Burgers die zeker weten of vermoeden dat er op hun terrein zinkassen liggen of hebben gelegen, kunnen een gratis bodemonderzoek krijgen om vast te stellen wat er met de grond moet gebeuren. Is de bodem zo met zware metalen vervuild dat deze gesaneerd moet worden, dan draagt ABdK in principe 60% bij in de kosten. Dit geldt zolang het project over voldoende middelen beschikt.

Voortgang Someren
In Someren worden de 110 respondenten die aangaven dat ze zinkassen hebben in juli gebeld door onderzoeksbureau Witteveen en Bos. Dit bureau maakt dan een afspraak voor een locatiebezoek. Als daaruit blijkt dat nader bodemonderzoek gewenst is, dan zal dit ook nog in 2004 gebeuren. Ook de bewoners die aangaven dat ze mogelijk zinkassen hebben of hadden worden in de tweede helft van 2004 gebeld voor een bezoek. Bij hen zal echter eventueel bodemonderzoek plaatsvinden in 2005. En ook op de adressen waar vroeger zinkassen lagen, zal het bodemonderzoek in 2005 plaatsvinden. Deze spreiding van onderzoeken heeft te maken met het beschikbare budget in het project ABdK.

Meer informatie
U kunt meer informatie krijgen bij het Projectbureau Actief Bodembeheer de Kempen, Carla Kuppens, projectleider, tel. 040-2329292 (di-wo-do).