Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Gemeente selecteert 100 bijstandontvangers voor nieuw arbeidsmarkttraject

Sittard-Geleen, 20-7-2004 - De gemeente gaat bij wijze van experiment honderd bijstand-ontvangers die staan ingeschreven bij de afdeling Werk en Inkomen selecteren voor een speciaal traject richting arbeidsmarkt. Uit de evaluatie van het experiment moet blijken of het zinvol is grotere delen van het cliëntenbestand van Werk en Inkomen te laten onderzoeken. Met de invoering van de nieuwe Wet Werk en Bijstand per 1 januari dit jaar is de gemeente volledig financieel verantwoordelijk voor de bijstandsuitkeringen. Door de wijze waarop het rijk de bijstandsgelden over de gemeenten verdeelt, loopt de gemeente Sittard-Geleen in verhouding tot de meeste andere gemeenten een enorm risico.

De gemeente heeft een bestand van circa 2800 uitkeringsgerechtigden en wil deze vaak langdurig werklozen aan werk te helpen. Zo'n tachtig procent van de uitkeringsgerechtigden heeft zo veel medische of psychische belemmeringen dat het vinden van een reguliere baan erg moeilijk is. Wethouder Werk en Inkomen Frans Wagemans wil deze groep echter niet bij voorbaat afschrijven voor de arbeidsmarkt. Om te weten welke capaciteiten een cliënt nog wel heeft, is een adviesbureau ingeschakeld dat bestaat uit artsen en arbeidsdeskundigen. Dit bureau geeft op basis van medische en arbeidsdeskundige onderzoeken haarscherpe adviezen over wat iemand nog wel kan als het gaat om werk of opleiding. De adviezen die het bureau geeft, vormen voor de gemeente de basis om voor de werkzoekende het meest geschikte traject (of scholing) richting arbeidsmarkt in te zetten. Een advies kan ook betekenen dat pogingen om iemand naar werk toe te leiden vanwege medische of psychische factoren zinloos zijn. Dit schept in elk geval duidelijkheid voor de cliënt en de gemeente .

De gemeente zoekt allerlei wegen om mensen buiten de uitkering te houden. Voordat iemand bijstand krijgt, wordt er alles aangedaan werk te vinden. Jongeren zonder voldoende opleiding worden naar school geleid. En als er al bijstand wordt verstrekt dan zijn er concrete werkprogramma's waaraan uitkeringsgerechtigden moeten deelnemen. De werkprogramma's voorkomen dat de afstand tot de arbeidsmarkt te groot wordt en verschaffen een helder inzicht in de capaciteiten van de deelnemers. De gemeenteraad heeft in december 2003 besloten dat het terugdringen van het aantal bijstandontvangers een speerpunt van beleid is. Een reguliere baan is immers voor burgers om vele redenen beter dan afhankelijkheid van een uitkering. Maar ook vanwege de financiële risico's voor de gemeente moet het aantal bijstandontvangers worden teruggebracht.




Gemeente Sittard-Geleen