Gemeente Soest

Gemeente gaat ongewenste ontwikkelingen op recreatieterreinen tegen

Datum: 01/07/2004

Geen plaatsing en verkoop zonder vergunningen

Tijdens een onlangs gehouden inspectie is gebleken dat er nieuwe recreatieverblijven, zoals stacaravans en chalets, worden geplaatst zonder de daarvoor vereiste vergunningen. Bovendien worden deze verblijven te koop aangeboden inclusief de gronden waarop ze zijn geplaatst. Om dergelijke ongewenste ontwikkelingen te voorkomen, achtte de gemeenteraad het noodzakelijk een voorbereidingsbesluit vast te stellen voor alle recreatieterreinen binnen de gemeente Soest. Dit besluit is een voorbereiding op een nieuw bestemmingsplan voor de recreatieterreinen. De verwachting is dat het nieuwe bestemmingsplan binnen een jaar ter inzage wordt gelegd.

Voorbereidingsbesluit
De laatste jaren is er veel discussie over de permanente bewoning en de afzonderlijke verkoop van recreatieverblijven. Ook in de gemeente Soest worden recreatieverblijven gebouwd en verkocht, op een wijze die niet strookt met het beleid van het ministerie van VROM en de gemeente Soest.

Het voorbereidingsbesluit van de gemeente Soest betreft de volgende recreatieterreinen:

Ia. 't Eekhoornnest Bungalowpark, Birkstraat 118; Ib. Camping 't Monnickenbosch, Birkstraat 150;
Ic. Naturistenvereniging De Birkt, Birkstraat nabij 150; Id. Parc Kings Home B.V., Birkstraat 136;
Ie. Chaletpark Boslust, Dolderseweg 11;
If. Camping 't Nest, Soesterbergsestraat 133;
Ig. De Eerste Aanleg, De Zoom 7;
Ih. Bungalowpark De Meijerij, Amersfoortsestraat 91; Ii. Bungalowpark Het Jachthuis, Amersfoortsestraat 126b.

Voor recreatieondernemers betekent het voorbereidingsbesluit dat de gemeente Soest alle bouwplannen aanhoudt. Dat wil zeggen dat ze niet verder in behandeling worden genomen. Een aanhouding kan worden doorbroken als het bouwplan niet in strijd blijkt te zijn met het toekomstige bestemmingsplan.

Aanlegvergunningen
De gemeenteraad heeft ook besloten dat voor de recreatieterreinen het aanlegvergunningenstelsel wordt uitgebreid. Eén onderdeel waarvoor een ondernemer in ieder geval een aanlegvergunning moet aanvragen, is het plaatsen van kampeermiddelen langer dan 12,00 meter en breder dan 2,55 meter.

Bezwaarschriften
Recreatieondernemers kunnen tegen het door de raad genomen voorbereidingsbesluit een bezwaarschrift indienen. Nadere informatie hierover kunnen ze verkrijgen bij de secretaris van de commissie van de bezwaarschriften, mevrouw mr W.L. van der Heijden, telefoon (035) 609 35 68.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer