Gemeente Twenterand


Alcohol in sportkantines, Sportspecifiek examen Sociale Hygiëne in 2004

Beschikt uw sportvereniging over een eigen kantine waar alcohol wordt geschonken? Dan moet uw vereniging in het bezit zijn van een geldige Drank- en Horecavergunning. Hiervoor moet uw vereniging beschikken over twee leidinggevenden die in het bezit zijn van de "Verklaring Sociale Hygiëne".

Op het moment dat er in uw kantine alcohol wordt geschonken moet één van hen in de kantine aanwezig zijn. De leidinggevende kan deze taak delegeren aan barvrijwilligers, die een Instructie over Verantwoord Alcoholgebruik hebben gehad. Ook moet uw vereniging een alcohol matigingsbeleid voeren, vastgelegd in een alcohol bestuursreglement.

Bij gerichte controles op naleving van wettelijke voorschriften door de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) is gebleken dat nog 40% van de sportverenigingen één of meerdere bepalingen van de Drank- en Horecawet overtreedt. De Sportraad Overijssel organiseert daarom opnieuw een sportspecifiek examentraject voor het behalen van de "Verklaring Sociale Hygiëne".

Het examen zal plaatsvinden op zaterdag 20 november 2004. Bij deelname van minimaal 50 kandidaten uit de oostelijke regio is Zwolle de examenlocatie. Vooraanmelding is verplicht en kan tot uiterlijk 20 oktober bij de Sportraad Overijssel. De kosten voor deelname zijn vastgesteld op EUR 140,00 per persoon (maximaal en inclusief examengeld).

Op verzoek verzorgt de Sportraad Overijssel ook de Instructie Verantwoord Alcoholgebruik (IVA) voor barvrijwilligers. Bij deelname door minimaal 15 tot 20 barvrijwilligers wordt de IVA-avond bij uw vereniging zelf georganiseerd. De kosten voor de vereniging bedragen EUR50,00.

Voor meer informatie over het examen Sociale Hygiëne en de IVA-instructie kunt u contact opnemen met de Sportraad Overijssel, Krijn van Houten, telefoon 038-457 77 73, email: kvhouten@sportraadoverijssel.nl Ook kunt u de homepage bekijken: www.sportraadoverijssel.nl (nieuws).