Provincie Limburg

Drugspreventieproject 'Check' werpt vruchten af Project in gemeente Bergen gaat tweede jaar in

Gedeputeerde Staten hebben besloten om voor het tweede jaar opdracht te verlenen aan de gemeente Bergen voor uitvoering van het drugspreventieproject Check. De resultaten van het eerste jaar zijn bemoedigend. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van 69.700,-. Het preventieproject is vooral gericht op jongeren in de leeftijd van 12 tot 24 jaar. Bekendheid geven aan de risicos van overmatig drugsgebruik staat centraal in de projectaanpak, op een voor jongeren toegankelijke wijze. Ook ouders van jongeren worden hierbij betrokken.

Verantwoordelijk gedeputeerde Odile Wolfs constateert dat het preventieproject Check haar eerste vruchten begint af te werpen. De jongeren (en ouders) worden daadwerkelijk bereikt en maken gebruik van geboden faciliteiten als SMS. Er is sprake van een actieve betrokkenheid vanuit het onderwijs waardoor de doorgaande lijn in de drugspreventie binnen het onderwijs vorm krijgt. Door samenwerking tussen het netwerk jeugd en de diverse uitvoerende instellingen is de structurele begeleiding van experimenterende jongeren verbeterd.

Het project Check richt zich voornamelijk op jongeren tussen 12 en 24 jaar om zodoende zicht te krijgen op experimenterende jongeren en hen bewustwording bij te brengen. Het project streeft ook naar het realiseren van communicatie tussen ouders en jongeren over het thema drugs. Door de inzet van een preventiemakelaar wordt een doorgaande lijn ontwikkeld in het preventieaanbod binnen het onderwijs van primair tot voorgezet en beroepsonderwijs. Verder geven ervaringsdeskundige jongeren voorlichting aan andere jongeren. Aan de hand van ervaringen uit het project Check worden nu in het tweede projectjaar soortgelijke activiteiten uitgebreid naar de regiogemeenten. Om die reden dragen de gemeenten in de regio nu ook financieel bij aan het project met een bedrag van ruim 23.000,-. Het betreft hier de gemeenten Venray, Horst aan de Maas, Sevenum, Meerlo-Wanssum en Gennep.

21-7-2004 12:02