VVD



Nieuws

20 jul 2004 - Meer informatie gewenst over
mogelijke terreurcel bij Nijmegen

Terrorismewoordvoerder Geert Wilders van de VVD-Tweede-Kamerfractie wil van de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie opheldering over de aanhouding van de Syriër Yvar H. die ervan wordt verdacht een aanslag te willen plegen gedurende de Nijmeegse vierdaagse samen met een 33-jarige Libanees. Dit schrijven zowel het Algemeen Dagblad als De Telegraaf van 19 en 20 juli 2004. Wilders wil van de desbetreffende bewindslieden onder andere weten op welke gronden Yvar H. zijn asielstatus heeft gekregen in 1989. De VVD'er wil eveneens weten of er mogelijk banden zijn met terreurnetwerk Al Qaeda. Hieronder treft u de vragen.

Vragen aan het lid Wilders aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie over de aanhouding van twee leden van een mogelijke terreurcel bij Nijmegen

1. Heeft u kennisgenomen van de berichten over de aanhouding van twee mannen, een Syriër en een Libanees, die een aanslag op deelnemende militairen van de Nijmeegse vierdaagse wilden plegen ? Zo ja, wat is uw reactie hierop?

2. Op welke gronden is de heer Yvar H. in 1989 asiel status verleend? Waarom heeft de verdachte Syrië verlaten? Heeft Yvar H sindsdien eerder onder verdenking gestaan? Is deze verdachte bekend bij de Syrische autoriteiten? Is er iets bekend over het recente reisgedrag van deze verdachte?

3. Is inmiddels duidelijk van welke organisatie de verdachten deel uitmaken? Zo ja, heeft deze organisatie banden met het Al Qaeda netwerk of met andere Al Qaeda-gelieerde organisaties?

4. Beschikt u over informatie over de 'slapende terreurcel' waar de verdachten mogelijk toe behoren? Zijn er meerdere van dit soort cellen in Nederland? Worden deze ook geobserveerd door de AIVD? Wat is uw inschatting van de dreiging die van deze slapende cellen uitgaat?

5. Bent u bereid om informatie te verschaffen over de financiering van Yvar H.? Hoe kon de verdachte zijn levensstijl en activiteiten onderhouden met slechts een uitkering? Indien de verdachte niet zijn eigen activiteiten financierde, kwam deze financiering dan uit binnen- of buitenland? Welke financieringsmethode werd hierbij gebruikt?

6. Hebben de arrestaties van Yvar H. en de Libanese verdachte inmiddels tot andere arrestaties geleid? Is bekend wie de frequente bezoekers van het huis in Ooij waren? Zijn er onder deze bezoekers arrestaties verricht?

7. Is de minister tevreden over het proces en de gang van zaken omtrent deze arrestatie?