VVD



Nieuws

21 jul 2004 - Vragen VVD over Orions, Koninklijke
Militaire Kapel en Groene Baretten

Het ministerie van Defensie meldt op 20 juli 2004 dat staatssecretaris Van der Knaap met zijn Duitse ambtsgenoot Eikenboom een akkoord heeft bereikt over de Duitse overname van acht Nederlandse Orion patrouillevliegtuigen. De verkoop zal echter pas dit najaar plaatshebben daar het Duitse parlement nog in moet stemmen met het voorstel.

Defensiespecialist Hans van Baalen van de VVD-Tweede-Kamerfractie heeft op basis van deze informatie schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris. Van Baalen wil weten of de ophanden zijnde verkoop voor Nederland 295 miljoen euro bedraagt en of extra opbrengsten geïnvesteerd worden in de Koninklijke Marine. Van Baalen heeft op 20 juli naast deze vragen twee andere sets vragen gesteld. Zo wil hij ook van Van der Knaap weten of er een alternatief is voor de opheffing van de Koninklijke Militaire Kapel en wil hij van minister Kamp de argumentatie weten over het onderscheidende vermogen van de Groene Baret van de Commando's ten opzichte van de 'KL-baret algemeen'.

Hierbij treft u de drie vragenreeksen van het lid Van Baalen.

Schriftelijk vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de staatssecretaris van Defensie over de verkoop van acht P-3C Orion-partouillevliegtuigen van de Koninklijke Marine aan de Bondsrepubliek Duitsland

1. Is het juist dat U met de Bondsrepubliek Duitsland een principe-overeenkomst hebt afgesloten over de verkoop van acht P-3C Orion-patrouillevliegtuigen, waarbij de opbrengst ¤ 295 mln bedraagt?

2. Zo ja, houdt het genoemde bedrag de netto-opbrengst in of moeten hiervan nog de after-sales-kosten, danwel andere kosten worden afgetrokken?

3. Wie betaalt de kosten van het Capability Upkeep Program?

4. Is het juist dat de opbrengst van de verkoop van de acht Orions aan Duitsland ad ¤ 295 mln hoger is dan het geraamde bedrag en zo ja, hoeveel hoger?

5. Heeft U al enig zicht op de verkoop van de resterende vijf Orions aan Portugal?

6. Bent u bereid de extra opbrengsten van de verkoop van de acht Orions aan Duitsland ex punt 4 en de eventueel extra opbrengsten van de vijf Orions aan Portugal ex punt 5 te herinvesteren in de oppervlaktevloot van de Koninklijke Marine, e.e.a. gegeven de uitkomsten van de toekomstvisie Koninklijke Marine op basis van de motie-Van Baalen?

20 juli 2004

Aanvullende schriftelijk vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de staatssecretaris van Defensie over een alternatief voor de opheffing van de Koninklijke Militaire Kapel (KMK)

1. Bent U zich bewust dat U in Uw brief aangaande de Militaire muziek van 29 juni jl. een aantal expliciete vragen van ondergetekende (nr 2030415390) onbeantwoord heeft gelaten en bent U bereid deze alsnog te beantwoorden?

2. Bent U zich bewust van het bijzondere belang dat de Koninklijke status van de Koninklijke Militaire Kapel, dienend onder het oog des Konings en in traditie verbonden met het Garde-Regiment Grenadiers en Jagers, voor de Koninklijke Landmacht en voor de residentie heeft?

3. Kunt U de Kamer verzekeren dat een in Uw plannen op te richten KL-kapel te Assen het praedicaat Koninklijke mag voeren, recht doet aan de 175-jarige traditie van de KMK en de 186-jarige traditie van de JWF-Kapel en op dezelfde wijze in het kader van de plechtigheden met betrekking tot het Koninklijk Huis en bij militair ceremonieel in de Residentie en in de Hoofdstad inzetbaar is?

4. Realiseert U zich dat de argumentatie in Uw brief van 29 juni jl., dat het behoud van arbeidsplaatsen in de noordelijke regio zwaar heeft gewogen bij het besluit om de locatie Assen in plaats van Den Haag als standplaats van de militaire muziek te handhaven, ook kan worden gebruikt om, bijvoorbeeld, het overbrengen van de Marinierskapel van Rotterdam naar Den Helder te rechtvaardigen, terwijl de voor de krijgsmacht zo belangrijke tradities zich hiertegen verzetten?

5. Beseft U dat het door U aangevoerde "rechtvaardigheidsargument" voor de KL niet opgaat indien de noodzakelijke bezuinigingen kunnen worden opgebracht langs de lijnen van het alternatief van de luitenant-kolonel P. van Boxtel?

6. Bent U bereid dit reddingsplan ex punt 5 in diens originele vorm nader te onderzoeken, met betrokkenen in overleg te treden en de Kamer te informeren over de mogelijkheden om dit alternatief, binnen de door U gestelde bezuinigings-doelstellingen voor de militaire muziek, uit te voeren?

20 juli 2004

Schriftelijk vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de minister van Defensie over de argumentatie ten aanzien van het onderscheidende vermogen van de Groene Baret van de Commando's ten opzichte van de "KL-baret algemeen"

1. Was U bij de beantwoording van de schriftelijke vraag nummer 26 betreffende het onderscheidend vermogen van de Groene Baret van de Commando's ter voorbereiding van de behandeling van de begroting van Uw departement voor 2004, zoals door de Kamer vastgesteld op 10 oktober 2003, bekend met het feit, dat U daarmee expliciet afweek van de eerder door de Chef Generale Staf in 1962 en door de Bevelhebber der Landstrijdkrachten in 1970, onder politieke verantwoordelijkheid vastgestelde beleidslijn: "groen is groen" (reden afwijzing van het verzoek van het Regiment Garde Jagers en het Regiment Limburgse Jagers om een groene baret te mogen voeren)?

2. Wat zijn de redenen om van de in vraag 1 aangegeven bestendige beleidslijn dat het toekennen van het recht een groene baret te dragen aan andere KL-militairen dan de Commando's afbreuk doet aan het onderscheidend vermogen van de Groene Baret en dat een kleurverschil vanuit traditioneel oogpunt niet relevant is, af te wijken?

3. Waarom heeft U de Kamer niet gemeld dat U met Uw beslissing tot het invoeren van de "KL-baret algemeen" expliciet afweek van een bestendige beleidslijn?

4. Zijn de in vraag 1 genoemde feiten voor U reden om Uw standpunt ten ten aanzien van het invoeren van de "KL-baret algemeen" te herzien?

20 juli 2004