ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV: fundamenten kenniseconomie worden afgebroken

De fundamenten van de kenniseconomie worden in snel tempo afgebroken. Dat stelt ABVAKABO FNV, de grootse vakbond in het hoger onderwijs op basis van een inventarisatie van de bezuinigingen op hogescholen en universiteiten. Uit die inventarisatie blijkt dat in deze kabinetsperiode op universiteiten en hogescholen in totaal vierduizend arbeidsplaatsen zijn verdwenen of zullen verdwijnen. Dat is ruim vijf procent van het totaal aantal arbeidsplaatsen in die sector.

'Een schrikbarende ontwikkeling', aldus Arno Lammeretz, sectorbestuurder hoger onderwijs van ABVAKABO FNV. 'Het fundament van de kenniseconomie wordt gevormd door het hoger onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek. Daarvoor is een extra investering noodzakelijk. Het uitblijven van die investering leidt tot verder verval van de sector. Verdere bezuinigingen zijn funest voor het hoger onderwijs en daarmee indirect voor de kenniseconomie.'

ABVAKABO FNV doet een klemmende oproep aan Mark Rutte, de nieuwe staatssecretaris van hoger onderwijs om het roer volledig om te gooien. Lammeretz: 'Om de kenniseconomie te redden is meer geld en zijn vooral verstandigere keuzes nodig. Het schaars beschikbare geld wordt door het kabinet op dit moment voornamelijk aangewend voor differentiatie en excellentie. Het kabinet slaat daarmee een stap over. Het ontbreekt op dit moment aan de basisvoorwaarden voor een breed toegankelijk, onafhankelijk en kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Voor die zaken is een fikse investering bittere noodzaak. Je moet eerst zorgen dat de fundamenten in orde zijn, voordat je met nieuwbouw kan beginnen.'


---

Wilt u meer weten over de gevolgen van de bezuinigingen in het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Arno Lammeretz sectorbestuurder (06) 51 218 356 Arno Bonte voorlichter (079) 35 36 350 (06) 51 218 402

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

21 jul 04 13:13