Wageningen Universiteit

http://www.wau.nl/pers/04/070wu.html

Persbericht Wageningen Universiteit: nr 070, 21 juli 2004

Wageningen Universiteit benoemt hoogleraar Rampenstudies

Wageningen Universiteit heeft per 1 augustus 2004 dr ir G.E. Frerks benoemd tot hoogleraar Rampenstudies. Hij zal zich daarbij richten op de studie van rampen, veroorzaakt door zowel natuurlijke als menselijke bedreigingen.

Hedendaagse samenlevingen en vooral de meest kwetsbare groepen in ontwikkelingslanden, worden steeds meer blootgesteld aan rampen. Zowel het aantal als de intensiteit van rampen is de afgelopen decennia dramatisch toegenomen, door veranderingen in het klimaat, gewelddadige conflicten, de achteruitgang in bestaansmogelijkheden in grote delen van de wereld en een toegenomen kwetsbaarheid van de allerarmsten. De gevolgen van deze rampen zijn echter niet aan grenzen gebonden en de westerse wereld wordt vrijwel dagelijks met de consequenties hiervan geconfronteerd.

De leerstoel Rampenstudies houdt zich niet alleen bezig met de oorzaken en gevolgen van deze rampen, maar richt zich tevens op de vraag hoe hierop het beste kan worden gereageerd door het beleid en de samenleving. De leerstoel is ondergebracht bij de leerstoelgroep Rurale Ontwikkelingssociologie en is verbonden aan de onderzoeksschool CERES (Research school for resource studies for development) waarin Wageningen Universiteit samenwerkt met een aantal andere universiteiten in Nederland.

Georg Frerks (1954) is cum laude afgestudeerd aan Wageningen Universiteit in de agrarische sociologie van niet-westerse gebieden en promoveerde in 1991. Hij is thans hoofd van de Conflict Research Unit van het Instituut Clingendael en is tevens bijzonder hoogleraar Conflictstudies aan de Universiteit van Utrecht. Prof. Frerks was van 1997 tot nu toe bijzonder hoogleraar Rampenstudies aan Wageningen Universiteit. Hij is lid van de Global Change commissie van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, Steering Committee Member van het Trade, Aid and Security Initiative van de IUNC (World Conservation Union en lid van de stuurgroep Evaluatie Medefinacncieringsprogramma s.