Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 21 juli 2004

Israëlitische begraafplaats 1^e Ebbingestraat.

Naar aanleiding van publicaties in de Stentor editie Nieuw Kamper Dagblad heeft het college van
B & W op 6 mei 2004 de opdracht gegeven aan de gemeentearchivaris en de gemeentearcheoloog om een onderzoek in te stellen naar de ruiming van de Israëlitische begraafplaats aan de 1^e Ebbingestraat.

Tot deze aanpak is besloten na overleg met Hoofdrabbijn J.S. Jacobs van het Inter Provinciaal Opper Rabbinaat, tevens voorzitter van het Rabbinaal College voor Nederland. Het door beide deskundigen opgestelde "onderzoeksrapport Israëlische begraafplaats 1^e Ebbingestraat Kampen" is de eerste week van juni 2004 aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders.

Het onderzoek bestaat uit een korte technische schets met betrekking tot de aanwezigheid van Joodse begraafplaatsen in Kampen en IJsselmuiden gevolgd door een archiefonderzoek met betrekking tot plaats, ruiming en hergebruik van de begraafplaats aan de huidige 1^e Ebbingestraat. Het onderzoek is gecompleteerd met een tiental interviews met personen die betrokken zijn bij of informatie hebben over de ruiming van de begraafplaats aan de 1^e Ebbingestraat. Het onderzoek besluit met een aanbeveling die bestaat uit een drietal mogelijkheden. Op donderdag 24 juni 2004 heeft een delegatie van het college van B&W bestaande uit burgemeester mr. ing. J. Oosterhof en wethouder drs. R. de Boer over het onderzoek gesproken met een delegatie uit de Joodse gemeenschap, waaronder hoofd rabbijn J.S. Jacobs. In de vergadering van het college van B&W is de rabbinale beslissing met betrekking tot de in het onderzoek gedane aanbevelingen overgenomen. De aanbeveling die is overgenomen als rabbinale beslissing luidt als volgt: "er wordt aanvaard dat er mogelijkerwijs menselijke overblijfselen achtergebleven zijn, maar laat die rusten op de plaats waar ze nu liggen. Mocht in de toekomst ooit aan herinrichting van dit terrein worden gedacht, dan kan alsnog een nieuwe ruiming plaatsvinden zulks in overleg met de Opperrabbijn of diens plaatsvervanger". Daarbij hebben B&W op zich genomen dit besluit vast te leggen zodat ook in de toekomst deze beslissing wordt gerespecteerd en uitgevoerd (via het bestemmingsplan!). Het onderzoeksrapport gaat als bijlage bij dit persbericht.

Onderzoeksrapport (html)
Onderzoeksrapport (pdf)

Noot redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Kampen, bureau communicatie, tel. (038) 339 2717.