PERSBERICHT 2
Gorinchem, 20 juli 2004

ALEEN VIA E-MAIL

Zoals wij de media op 15 juli 2004 informeerden is op 3 juli jl. in Gorinchem de Vereniging Vrienden Koningin Emmapark opgericht en is Hans van Rooij tot voorzitter gekozen.

De Vereniging wil opkomen voor vrienden en omwonenden van het Koningin Emmapark die daarvan willen genieten en willen wonen met privacy en zonder overlast. De Vereniging is op zich niet voor een absoluut bouwverbod in het Koningin Emmapark. Inmiddels is gebleken dat De Vereniging een hele serieuze en gedegen gesprekspartner is waarmee terdege rekening moet worden gehouden.

Het bestuur van de Vereniging heeft vastgesteld de Stichting Regionaal Opleidingencentrum Zuid- Holland Zuid te Dordrecht (hierna `Stichting') juridisch eigenaar is van de voormalige leegstaande huishoudschool in het voorheen fraaie Koningin Emmapark en daarvoor risicoaansprakelijk is en is van mening dat deze Stichting het pand en de omgeving heeft verwaarloost zodat in de publieke opinie draagvlak voor de plannen van Proper Stok (Heijmans) voor sloop ontstaat.

Het lege gebouw is feitelijk toegankelijk voor onbevoegden en regelmatig is sprake van hinder en overlast en zijn er gevaarlijke situaties. Door deze situatie is sprake van zeer nadelige invloed op het park, de leefomgeving van leden en omwonenden en de uitstraling van de wijk.

De huidige economisch belanghebbenden Proper Stok en/of Heijmans beogen het pand dat notabene op de nominatie stond om de monumentenlijst te worden geplaatst te slopen en te vervangen door zeer grootschalige (veel grotere) nieuwbouw. Dit alles in nauw overleg met het College van B&W..

Vandaag 20 juli 2004 verzochten wij daarom aan het bestuur van de Stichting Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid vóór 9 augustus 2004 met ons te overleggen en zodanige maatregelen te nemen dat het leegstaande gebouw ontoegankelijk wordt voor onbevoegden en de (enorme) rommel op het terrein en in het park die uit/van het gebouw afkomstig is wordt verwijderd (zie bijlage, pagina 2).

Tevens heeft het bestuur van de Vereniging op 15 juli 2004 schriftelijk verzocht gebruik te mogen maken van haar spreekrecht en haar standpunt aan de leden van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Openbare Werken te mogen toelichten tijdens de eerstkomende vergadering en alle gemeenteraadsleden geïnformeerd.

Voor inlichtingen over dit persbericht tijdens de vakantie van de voorzitter tot 4 augustus 2004 kunt u spreken met plaatsvervanger Peter Verschoor, telefoon 0183-622083 of 06-12833404, tevens bereikbaar via vriendenemmapark@hotmail.com. Na terugkeer van mijn vakantie is devoorzitter telefonisch bereikbaar via 0183-626203.

Namens het bestuur:
Vereniging Vrienden Koningin Emmapark
Peter Verschoor, plaatsvervangend voorzitter

Zie ook www.stadgorinchem.nl "Vrienden voor het Emmapark op de bres" Zie ook www.residentiadavinci.nl Proper Stok (dochter van Heijmans die veel projecten in Gorinchem uitvoert

Vrienden en omwonenden drommen bij elkaar voor de oprichting van Vereniging Vrienden Koningin Emmapark
(foto Richard Bremer)

Historie gebouw Koningin Emmastraat 22
LHNO Nijehove

Op 26 februari 1932 werd de Vereeniging Nijverheidsonderwijs voor meisjes te Gorinchem opgericht. De vereniging stelde zich ten doel op grondslag en met voortzetting van het algemeen vormend onderwijs, nijverheidsonderwijs te verstrekken aan meisjes en vrouwen.
Het nieuwe bestuur bestond in eerste aanzet uit 9 bestuursleden, te weten: 4 uit de gelederen van de Vereeniging Nijverheidsonderwijs voor meisjes, 4 vanuit de "protestants-orthodoxe richting", (de Vereeniging Christelijk Nijverheidsonderwijs dus) en 1 persoon aan te wijzen door de pastoor van de Rooms Katholieke Parochie te Gorinchem. De nieuwe stichting kreeg de naam: "Stichting Gorinchemse Huishoud- en Industrieschool".

Op 15 augustus 1938 deelt de gemeenteraad aan het schoolbestuur mee dat, bij nader inzien en na overleg met verschillende instanties, toch de voorkeur gegeven wordt aan een geheel nieuw schoolgebouw. Dit gebouw zou dan moeten verrijzen aan de Koningin Emmastraat, kadastraal bekend onder sectie A, no. 3732, zijnde ± 1500 m² groot. De goedkeuring van Gedeputeerde Staten van Zuid Holland komt bij besluit no. 261, van 4 oktober 1938. Voorlopig moest echter worden gezocht naar een tijdelijke huisvesting.

In januari 1941 kon het nieuwe schoolgebouw aan de Koningin Emmastraat worden betrokken. In die beginperiode ondervond men natuurlijk de nodige moeilijkheden van de 2e wereldoorlog. Verzoeken moesten gedaan worden voor verhoging van de rantsoenen voor elektriciteit, aardappelen, textiel enz.

In de beginjaren kon de school voor de gymnastieklessen gebruik maken van de gymnastiekschool in de Lingewijk (samen met de ambachtsschool en OL-school nr. 4); vanaf 1953 mocht het gymnastieklokaal aan de Boerenstraat gebruikt worden, tot aan het moment dat de school over een eigen gymzaal kon beschikken. De school mocht zich verheugen in een toenemend aantal leerlingen, waardoor het schoolgebouw geregeld moest worden uitgebreid. Gedurende de jaren 1947 tot

1954 werd gewerkt aan de uitbreiding van de school met 5 lokalen, waarbij tevens een wijziging van de elektrische installatie en de centrale verwarming alsmede de aanleg van een bliksembeveiligingsinstallatie werden betrokken. Een verbetering van de schoorsteenkanalen rondde men in 1956 af. De jaren 1960 t/m 1967 werden benut voor de voorbereiding van een uitbreiding van nieuwe vleugels van de school met 5 lokalen en een gymnastieklokaal.

De Gemeente Gorinchem gaf in 1965 een vergunning af tot het hebben van een inrit bij het schoolgebouw. Begin jaren zeventig werden opnieuw zeven noodlokalen aan het gebouwencomplex toegevoegd, terwijl ook een nieuwe fietsenstalling verrees.
Stond de school vanaf het begin algemeen bekend als huishoudschool, sedert 1971 was er sprake van de school voor Lager en Middelbaar Beroepsonderwijs. Die naam was meer in overeenstemming met de visie op het onderwijs voor meisjes en vrouwen door het geven van beroepsgericht en ­begeleidend onderwijs. In het spraakgebruik bleef de naam "huishoudschool" nog lang doorklinken. Op 21 maart 1975 kreeg de school de naam "Nijehove", een quasi oude vorm van de benaming Nieuwe Hoven, de aanduiding voor de gehele wijk. Drie jaar later deden de eerste mannelijke leerlingen er hun intrede.
Na afloop van het schooljaar 1993/'94 werd het schoolgebouw verlaten. Men verhuisde, via de Lange Slagenstraat, naar de W. de Vries Robbéweg, waar enkele jaren later een compleet nieuw gebouw kwam. Het schoolgebouw kwam vervolgens in handen van de Stichting Regionaal Opleidingencentrum Zuid- Holland Zuid te Dordrecht die daar het Da Vinci college huisveste en het gebouw in 2001 verliet en verwaarloosde. Andere scholen met ruimtenood konden zich niet in het gebouw vestigen omdat projectontwikkelaar Proper Stok (dochteronderneming van Heijmans) http://www.heijmans.nl een succesvol knock-out bod had gedaan uitgaande van sloop van het monumentale gebouw,echter in strijd met de gestelde voorwaarden en in afwijking van andere bieders die wel binnen het fraaie gebouw wilden bouwen !

Bron:
http://www.merewade.nl
Gemeentelijke archiefdienst, Molenstraat 17, Gorinchem (met dank voor de bereidwillige hulp van dhr. Van Dijk, stadsarchivaris).

Vereniging Vrienden Koningin Emmapark
Secretariaat: Koningin Emmastraat 30 telefoon: 0183 ­ 647116
e-mail: vriendenemmapark@hotmail.com bankrekeningnummer: 42.11.96.548

---- --