Socialistische Partij

No claim? No way!
Hou de No Claim-regeling uit het ziekenfonds! Een mens is toch geen auto?!

SP wil opheldering over zoekgeraakte leerlingen

21-07-2004 * Het aantal leerplichtigen dat niet bij een school staat ingeschreven is in Amsterdam met 25 procent gestegen. Het gaat om zo'n vijftienhonderd leerlingen. In elk geval vijfhonderd leerlingen gaan niet naar school terwijl het totaal onduidelijk is welke redenen daaraan ten grondslag liggen. Dat blijkt uit een rapport van het Leerling Administratie Systeem.

Harry van Bommel en Fenna Vergeer (SP) hebben de minister om opheldering gevraagd over de stijging van het aantal niet ingeschreven leerplichtige leerlingen en de oorzaken die daaraan ten grondslag liggen. Zij willen van de minister weten in hoeverre er ook in andere steden sprake is van een stijging van het aantal leerplichtige spijbelaars en of thuiszitters.

Van Bommel: "Er is van een groot deel van deze leerplichtigen niet bekend, wat de reden is van het feit dat zij niet naar school gaan. Er zijn al langer verontrustende berichten over gedwongen thuiszitters en het kan zijn dat we hier opnieuw te maken hebben met jongeren die wachten op een plek in het speciaal onderwijs. Als dat zo is, dan wordt het écht tijd dat de Minister maatregelen neemt om de wachtlijst op te lossen. De Minister liet vorige week in een brief weten dat een rapportage van de Onderwijsinspectie over thuiszitters vertraging heeft opgelopen. De minister ontvangt deze week wel een voorlopige rapportage, dus ik ga ervan uit dat het antwoord niet lang op zich zal laten wachten."

"Het kan ook zijn dat het gaat om vijfhonderd ongemotiveerde leerlingen, die zijn overgegaan tot non-stop spijbelen. Als dat zo is dan moet er duidelijkheid komen over waar het fout gaat in handhaving van de leerplichtwet," aldus Harry van Bommel.

* Actueel Kamernieuws