Sun Microsystems sluit kwartaal af met winst

Amersfoort, 21 juli 2004 - Sun Microsystems heeft haar vierde fiscale kwartaal van 2004, dat eindigde op 30 juni, afgesloten met winst. De omzet kwam uit op 3,11 miljard US dollar, een stijging van 4,3 procent vergeleken met de 2,98 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2003.

De nettowinst komt uit op 795 miljoen US dollar, wat neerkomt op 24 dollarcent per aandeel. Dit in tegenstelling tot het nettoverlies van 1,04 miljard US dollar ofwel 32 dollarcent per aandeel in het vierde kwartaal van vorig jaar. De brutomarge bedraagt 39,4 procent van de omzet, een daling van 4,3 procentpunten vergeleken met het vierde kwartaal van 2003.

De kasgeldpositie uit lopende activiteiten nam toe met 2,17 miljard US dollar en bedraagt nu 7,61 miljard US dollar. Deze grote stijging werd mede veroorzaakt door de 1,6 miljard dollar die het bedrijf van Microsoft ontving naar aanleiding van een eerder schikkingsvoorstel over lopende rechtszaken.

De totale omzet over het fiscale jaar 2004 bedraagt 11,19 miljard US dollar, een daling van 2,2 procent ten opzichte van de 11,43 miljard dollar in 2003. De brutomarge bedraagt over dit hele fiscale jaar 40,4 procent van de omzet, een daling van 2,8 procentpunten ten opzichte van het fiscale jaar 2003. Het nettoverlies van Sun Microsystems is dit jaar 376 miljoen US dollar, wat neerkomt op 11 dollarcent per aandeel. Dit betekent een verbetering ten opzichte van het fiscale jaar 2003, toen het verlies nog 3,43 miljard US dollar bedroeg ofwel 1,07 dollar per aandeel.

Steve McGowan, Sun's Chief Financial Officer en Executive Vice President Corporate Resources, zegt: "De omzetgroei in het vierde kwartaal van dit jaar is het gevolg van de constante vraag naar alle producten en in alle landen. We zijn blij dat we in fiscaal jaar 2004 2,2 miljard aan cash hebben gegenereerd uit operationele activiteiten en dat we het jaar afsluiten met een overschot van 7,6 miljard US dollar aan cash en verhandelbare obligaties. Dit is het vijftiende achtereenvolgende fiscale jaar dat Sun een positieve cashflow heeft gegenereerd uit operationele activiteiten."

"De cijfers van het vierde kwartaal zijn een mooie afsluiting van fiscaal jaar 2004, met jaar na jaar 46 procent volume toename in de server unit wat neerkomt op een sequentiële groei van 18 procent", zegt Chairman, President en CEO Scott McNeally. "We beginnen het nieuwe fiscale jaar met een sterke balans, het beste producten- en dienstenportfolio uit de geschiedenis van Sun en de grootste ontwikkel en partner gemeenschap die we ooit hebben gehad. We focussen in fiscaal jaar 2005 op de groei van onze omzet en ons marktaandeel, het genereren van cash, bereiken van een langdurige winstgevendheid en belonen van onze vaste aandeelhouders."

Over Sun Microsystems
Vanaf de oprichting van het bedrijf in 1982 heeft de visie van Sun Microsystems, Inc. (Nasdaq: SUNW) - The Network Is The Computer - ervoor gezorgd dat het bedrijf zich kon ontwikkelen tot marktleider op het gebied van de krachtige hardware, software en services die het internet mogelijk maken. Sun is aanwezig in meer dan 100 landen en op het World Wide Web: http://sun.com.