Socialistische Partij

Liberalisering stroommarkt blijkt drie keer niks

21-07-2004 * De SP heeft minister Brinkhorst van Economische Zaken schriftelijk om opheldering gevraagd over het onderzoek van adviesbureau Ronald Berger waaruit blijkt dat de liberalisering van de energiemarkt leidt tot duurdere stroomprijzen.

Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel blijkt hieruit dat de Nederlandse bevolking bedrogen is: "De liberalisering zou leiden tot lagere prijzen, in de plaats daarvan krijgen we hogere prijzen."

In de debatten voorafgaand aan de energieliberalisering heeft de SP de minister diverse malen om opheldering gevraagd over berichten dat er weinig voordeel te behalen zou zijn door de liberalisering. Brinkhorst zei toen dat de stroomprijzen zonder de liberalisering nóg hoger zouden komen te liggen.

Nu blijkt uit onderzoek van adviesbureau Roland Berger dat als een direct gevolg van de liberalisering de elektriciteitrekening omhoog gaat. Een gemiddeld huishouden is daardoor jaarlijks zo'n twintig euro duurder uit. Daarnaast blijkt dat een eventuele verbetering van de efficiency bij bedrijven door de liberalisering zal worden teniet gedaan door extra uitgaven aan marketing. De consument is dus niet goedkoper maar duurder uit