D66

Niet alleen in de grote steden, maar ook in de grensregio levert drugsoverlast grote problemen op. Volgens D66-kamerlid Boris van der Ham moet minister Donner meer doen om gemeenten te helpen bij het bestrijden daarvan. Hij stelde dit in het programma NOVA. Een succesvolle aanpak als het zogenaamde Hektor-project, waar de politie en justitie in Limburg uitstekend samenwerken om de drugsmafia aan te pakken, wordt door een subsidiestop in het voortbestaan bedreigd. D66 wil dat dit project doorgaat, aldus Van der Ham. D66 kan voor het Hektor-project waarschijnlijk rekenen op een kamermeerderheid.

D66 wil ook een oplossing voor de zogenaamde achterdeurproblematiek, waarbij de verkoop van drugs in coffeeshops wordt gedoogd maar de aanvoer naar de coffeeshops toe niet. Van der Ham: Met het huidige gedoogbeleid mogen softdrugs wel worden verkocht, maar niet worden geteeld. Dat heeft tot gevolg dat in streken als Noord-Limburg een grote illegale kweek ontstaat met alle criminaliteit die daar bij hoort. Zelfs de burgemeester van Venlo heeft daarom het manifest open de achterdeur gesteund, waarin door een aantal gemeenten wordt gevraagd om te experimenten met het gecontroleerd legaal kweken van hennep. D66 vind dat een uitstekend idee en wij vragen daarom van minister Donner gehoor te geven aan deze wens, die zelfs bij lokale bestuurders van het CDA leeft.

Volgens Van der Ham is de handel in cocaïne een zo mogelijk nog groter probleem, omdat het nog lastiger is hier vat op te krijgen. Van der Ham: D66 is voor de 100% controles op Schiphol bij vluchten uit Aruba en de rest van de Antillen, waarbij elke koffer op cocaïne wordt gecontroleerd. Dat helpt de situatie op de Antillen, maar we moeten niet denken dat we daarmee het hele probleem van de cocaïnesmokkel oplossen. Want bij strenge controles op bepaalde vluchten verplaatst de handel zich natuurlijk naar andere routes. Het is nodig dat de politie onvoorspelbaarder gaat controleren bij alle risicovluchten. Zo kunnen we het probleem zoveel mogelijk beheersen. Ook dan is het trouwens een illusie te denken dat we de handel uitbannen. Op dit moment in cocaïne de snelst groeiende drug in zowel Nederland als Duitsland. Zolang de vraag bestaat, zullen de smokkelaars steeds inventiever worden om hun handel hier heen te brengen.

20-7-2004 23:10