Programma Elektronische Provincies


Brabantse leerstoel Innovatiebeleid (21 juli 2004) laatste wijziging: 21 juli 2004

laatste item

Prof. dr. Bart Nooteboom zal deze positie bekleden. Hij gaat het provinciaal beleid wetenschappelijk toetsen en voeden. Zijn leerstoel moet leiden tot het stimuleren van innovatie in onder andere het midden- en kleinbedrijf. Dit is tevens het doel van de Innovatieraad.

Met de instelling van de leerstoel willen de provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg de betrokkenheid vergroten van de economische wetenschappen bij initiatieven van de provincie, de gemeente, maar ook andere kennispartners. Daarnaast moet er een vertaling plaatsvinden van kennis naar de praktijk en in het bijzonder naar het Brabantse bedrijfsleven en het stedelijk gebied van Tilburg.

Bart Nooteboom (1942) studeerde wiskunde in Leiden, promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, werkte voor Shell in Den Haag en Londen, was wetenschappelijk directeur van het Research Institute for Small Business en later hoogleraar in Groningen en Rotterdam. In 2000 werd Nooteboom gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Hij publiceerde vele gezaghebbende artikelen en boeken op het terrein van management, organisatie, technologiebeleid en innovatie en begeleidde 18 promovendi. Recente boeken van zijn hand zijn getiteld: Inter-firm collaboration, learning and networks (Routledge, 2004), Trust (E. Elgar, 2002) en Learning and innovation in organizations and economies (Oxford Un Press, 2000).

De leerstoel geldt voor een periode van vier jaar. De universiteit brengt deze onder bij de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. De provincie en de gemeente Tilburg reserveren hiervoor ieder een bedrag van 72.000. De inauguratie vindt plaats op 8 oktober 2004. Gedeputeerde Onno Hoes en de Tilburgse wethouder Hans Janssen (beide portefeuillehouders economische zaken), zullen deze zomer de samenwerkingsovereenkomst ondertekenen.

Bron: persbericht op de website van de provincie Brabant, www.brabant.nl