AVERO ACHMEA
http://www.averoachmea.nl

Watersporters onveilig, verzekeraar wil keurmerk Veilig Varen

Watersporters onveilig op het water
Verzekeraar pleit voor keurmerk veilig varen

Een tekort aan preventiemaatregelen en het ontbreken van een praktijkexamen naast het vaarbewijs zorgen voor onveilige situaties in de watersportbranche. Dat concluderen verzekeraar Avéro Achmea en het watersportmagazine Yacht Vision in een internetonderzoek onder 3395 actieve watersporters. Daarnaast schrijven watersporters hun vaartuig niet in bij het kadaster waardoor het eigendom van een vaartuig vaak niet te bewijzen is. Doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in preventie, economische invloeden en informatie vergaren op het gebied van watersport.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de preventiemaatregelen in de watersport veel te wensen over laten. Het is vooral slecht gesteld bij de zomer- en winterstallingen. De watersporters maken daarbij veelal gebruik van stallingen bij een commercieel bedrijf, een vereniging of bij het eigen huis. De helft van de vaartuigen blijkt in de winterstalling niet van de accu en/of gasfles te zijn losgekoppeld. De helft van de stallingen is niet voorzien van goede sloten, slagbomen op het terrein en van dag- en nachttoezicht. En slechts 5 procent van de stallingen heeft een sprinklerinstallatie en 10 procent is voorzien van camerabewaking.

De watersporters doen zelf ook niet of nauwelijks aan preventie. Zo heeft slechts een kwart van de eigenaars van een zeilboot een brandblusser aan boord en slechts 10 procent de beschikking over een buitenboordmotorslot en een startonderbreker. Bij de ondervraagden met een motorboot is het aan boord iets beter gesteld. Bij de eigenaren met een sloep nog slechter. Van die doelgroep kan slechts zeven procent bij brand naar een brandblusser grijpen. Mede op grond van deze alarmerende cijfers pleit verzekeraar Avéro Achmea voor een keurmerk Veilig Varen, waarbij strikte veiligheidseisen en voorwaarden aan pleziervaartuigen zullen worden gesteld.

Verder geeft het merendeel van de ondervraagden aan dat er naast het vaarbewijs een praktijkexamen moet komen. In de ogen van veel watersporters houden de meeste watergebruikers zich niet aan de regels, eisen en wetten van en op het water. Het hebben van het verplichte vaarbewijs is niet voldoende om het tij te keren en de veiligheidssituatie op de Nederlandse wateren te verbeteren.

Het onderzoek toont ook aan dat bijna 70 procent van de watersporters het vaartuig niet inschrijft bij het kadaster. Het eigendom van het vaartuig is daarmee niet te bewijzen. In het bijzonder bij calamiteiten (brand, diefstal, vermissing, zinken) kan de aangever het eigendom van het vaartuig daarom niet bewijzen. Met alle gevolgen van dien. 14 procent heeft het vaartuig om deze reden voor een eigendomsbewijs wel laten registreren. Avéro Achmea is voorstander om de registratie van het eigendom verplicht te stellen.

Informatie voor de redactie:

Voor meer informatie en het rapport kunt u contact opnemen met:

Avéro Achmea
Bertwin Tiemersma,
Manager Communicatie
Telefoon: 058-2979234 / 06-29077770
e:mail: bertwin.tiemersma@achmea.nl

21 jul 04 15:20