Gemeente Arnhem

Meer variatie en diversiteit in aanbod woningen in Arnhem Doorstroming verbeteren met bouw duurdere woningen

De gemeenteraad van Arnhem heeft de visie op het woonbeleid voor de komende jaren vastgesteld. Onder het motto Arnhem aantrekkelijke woonstad in balans wil de gemeente een ruime en geavarieerde keuze aan woningen bieden. De behoefte van de woonconsument speelt een belangrijke rol. Absolute prioriteit heeft de komende jaren het opvoeren van de bouwproductie.

Tot 2015 moeten er zon 12.000 nieuwe woningen worden bijgebouwd. Er is vooral behoefte aan duurdere woningen om de doorstroming van scheefwoners te verbeteren. Mensen met een hoog inkomen verlaten dan de goedkope woningen en stromen door naar een duurdere huur of koopwoning. Daardoor komen goedkopere woningen weer beschikbaar voor doelgroepen, zoals starters bijvoorbeeld, die daarvan afhankelijk zijn. De voorraad van goedkope en betaalbare woningen in Arnhem is ruimschoots voldoende om alle huishoudens met een lager inkomen te kunnen huisvesten.
Ook wil Arnhem hogere inkomensgroepen aantrekken die nu vanwege het ontbreken van voldoende duurdere woningen vaak naar de regiogemeenten verhuizen.

De woonvisie gaat uit van een nieuwbouwprogramma met 35% betaalbaar en 65% middelduur en duur. Hoewel de gemeente al beschikt over een fors bestand aan sociale huurwoningen, is het belangrijk om in verschillende delen van de stad te streven naar een brede mix aan woningtypen (o.a. ouderenwoningen) en prijsklasse. Dit voorkomt eenzijdigheid in het aanbod van woningen. Ook moet meer sociaal worden gebouwd om de sloop van woningen te compenseren.

Om beter tegemoet te kunnen komen aan de woonconsument wil Arnhem ook meer variatie en diversiteit in het woningaaanbod bieden. Speciale aandacht gaat uit naar de leefbaarheid en kwaliteit van de binnenstad.

Arnhem zal samen met corporaties, projectontwikkelaars e.d. samen werken en afspraken maken. De Woonvisie vormt een kader, maar het gaat er nu om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Eind 2004 moet er een uitvoeringsprogramma liggen. Dit programma maken we samen met partners in het woonveld, aldus wethouder Sander van Bodegraven. Ook het opstellen van deze Woonvisie is met tal van partijen over de situatie in de woningmarkt van Arnhem gesproken.

Arnhem, 21 juli 2004