Provincie Noord-Holland

Sluiting vliegveld De Kooy nekslag voor het Noorden Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland maken zich ernstige zorgen over het plan van Defensie om Marinevliegkamp De Kooy in Den Helder te sluiten. Zij hebben een brief gestuurd naar staatssecretaris Van Gennip om haar specifiek te informeren over de economische gevolgen van dat plan. De sluiting van De Kooy betekent niet alleen een direct verlies van 600 arbeidsplaatsen maar zet ook een rem op de economische ontwikkeling van de Kop van Noord-Holland. Met name treft het de off-shore bedrijvigheid die juist nu aantrekt.

Eerder al, in een persoonlijk gesprek lieten gedeputeerde Hans Schipper en het gemeentebestuur van Den Helder aan staatssecretaris Van der Knaap weten dat zijn plan een ramp is voor de hele regio Noord-Holland Noord. De problemen die de sluiting van het vliegkamp veroorzaken, raken niet alleen het defensiepersoneel.

Gedeputeerde Staten vinden dat juist het Ministerie van Economische Zaken meer actie moet ondernemen. " De besluitvorming over al dan niet sluiten van Marine Vliegkamp De Kooy wordt thans geheel bekeken vanuit de bezuinigingstaakstelling van Defensie. Het vliegveld is van belang voor Defensie maar heeft tevens een onmisbare functie voor de offshorebedrijven (olie en gaswinning) op het continentaal plat", aldus het dagelijks bestuur van de provincie in zijn brief aan de staatssecretaris van Economische Zaken.

Gedeputeerde Staten vrezen dat sluiting van het militaire deel van het vliegveld, neer komt op 'einde oefening ' van de civiele luchthaven Den Helder Airport.

Voor Den Helder Airport, gevestigd op dezelfde locatie, wordt het namelijk een zware dobber om zonder Defensie op te draaien voor de exploitatie van het vliegveld. Juist de off-shore, ( een bedrijfstak die niet zonder vliegveld kan), biedt toekomstkansen voor de economisch al zo kwetsbare regio Noord-Holland Noord.

Zoals bekend gaan door de bezuinigingen bij Defensie 1800 banen verloren plus nog eens 1000 banen bij toeleveringsbedrijven. Als De Kooy gesloten wordt betekent dit nog eens een extra verlies van 600 banen defensiepersoneel en 300 banen in de civiele sector.

GS benadrukken in hun de brief dat een brede kabinetsaanpak noodzakelijk is om een verder oplopen van de werkloosheid in het noordelijk deel van de province te voorkomen. Vorige week heeft GS ook al aan de noodbel getrokken bij de staatssecretaris naar aanleiding van haar voornemen om het economisch beleid van het Rijk vooral te richten op een aantal sterke kerngebieden. Dat levert voor de economie in Noord-Holland Noord hetzelfde gevaar op als voor de Noordelijke provincies in de rest van het land.
Ellen van der Klei 21 juli 2004