FNV

voorjaarsoverleg

Europese bonden hebben kritiek op Balkenende

De Europese vakbeweging maakt zich zorgen over de verhoudingen tussen politiek en vakbeweging nu Nederland een half jaar voorzitter is van de Europese Unie. Dat meldde deze week een delegatie aan minister-president Balkenende. Aldus FNV e-Magazine van 21 juli.

Nederland doet alsof het zich enorm inzet voor de dialoog met de Europese vakbonden. Maar in eigen huis worden vakbonden geschoffeerd en niet serieus genomen.

Die boodschap had Europees vakbondsleider John Monks afgelopen maandag in het Torentje voor Jan-Peter Balkenende. De Nederlandse premier is dit half jaar tevens voorzitter van de Europese Unie.

John Monks: "Tien jaar geleden kwam ik als Engels vakbondsleider nog naar Nederland om van Wim Kok te leren hoe vakbonden, werkgevers en regering soepel konden samenspelen. Nu is daar niet veel meer over, na de ingrepen in de WAO en de bezuinigingen op de vervroegde uittreding."

Oud-premier Kok schrijft in opdracht van de Europese regeringsleiders een rapport over de concurrentiekracht van de Europese Unie. De Europese vakcentrale kreeg van Balkenende de toezegging dat hij de vakbonden straks hierover om advies gaat vragen.

John Monks was aanvoerder van een delegatie van Europese vakbonden, met onder meer Ton Heerts (FNV) en Rienk van Splunder (CNV).

De Europese bonden maken zich zorgen over de arbeidstijdenrichtlijn. Die zegt dat werktijden van mensen met beschikbaarheidsdiensten, zoals de brandweer, ruimte moeten bieden voor voldoende hersteltijd. Minister De Geus wil de regel versoepelen.

Ander punt van zorg zijn de Europese regels voor arbeidsomstandigheden. Ook die wil De Geus versoepelen.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis. Verder in dit nummer: Geen verlenging werkweek bij Smead Coevorden; 40 uur werken is achteruitgang voor vrouwen; en Vrije energie treft fitters en grondwerkers.

21 juli 2004
FNV e-Magazine 21 juli 2004.htm