Gemeente Leeuwarden

Naaiatelier in stadhuis Naaiatelier in stadhuis

Schilderijen weer terug in stadhuis

Bron: Gemeente Leeuwarden

Deze week worden de schilderstukken behorende tot de vaste inrichting van het stadhuis en raadzaal teruggeplaatst. Het gaat hierbij om de zogenaamde schoorsteenstukken en de statieportretten van onze koningen en koninginnen. De schilderijen zijn de afgelopen twee jaar met de losse schilderijencollectie door restauratie Atelier SKRA te Amsterdam gerestaureerd. Medewerkers van dit atelier verzorgen nu de terugplaatsing.

De twee wethouderkamers op de begane grond van het stadhuis worden weer voorzien van wandbespanningen. De stoffen voor deze wandbespanningen zijn speciaal in het Franse Lyon geweven, in een van de oudste Franse weverijen, waar nog op ambachtelijke wijze op zeer oude weefgetouwen bijzondere stoffen worden gemaakt. De stoffen zijn voorzien van authentieke patronen van Daniel Marot (Lodewijk de 14e stijl). De komende 3 weken zijn medewerkers van een Frans bedrijf in opdracht van de firma Ruys uit Zeist in het stadhuis bezig met het ter plekke op maat maken en aanbrengen van de stoffen wandbekleding.

De restauratie van het complex bevindt zich inmiddels in een afrondende fase. Al het blanke eikenhout in de oude entreehal is wit geschilderd en gemarmerd . De schilders leggen de laatste hand aan het afwerken van de diverse ruimten en de interieurbedrijven brengen de vaste inrichtingselementen aan. In het nieuwe trappenhuis is men bezig met het aanbrengen van de glazen bordessen en traptreden. Verder worden de vergulde elementen van nieuw bladgoud voorzien.

Volgens projectmanager Hemmo Groen is het nu nog slechts een kwestie van afwerken, schoonmaken, inrichten en inregelen. Vanaf half september kan het college van burgemeesters en wethouders haar intrek nemen in het stadhuis. Rond de kerst zal ook de voormalige Hoofdwacht gereed zijn en aan het complex worden toegevoegd.