Gemeente Leeuwarden

Museumhaven Museumhaven

Scherp aan de wind: Tijd voor Schoonheid

Bron: Gemeente Leeuwarden
In augustus 2002 verscheen de Stadsvisie `Varen onder eigen vlag' met daarin de doelen van de gemeente Leeuwarden voor de langere termijn. Met de Stadsvisie wordt richting gegeven aan de ontwikkeling van de stad. De Stadsvisie benadrukt de eigen identiteit van Leeuwarden en de versterking van Leeuwarden als tweede stad van het noorden. De pijlers van de Stadsvisie zijn: Tijd voor Schoonheid, Kennisstad, Cure&Care en Kantorenstad.

Tijd voor Schoonheid is de drager van het imago van de stad. Het heeft tot doel de cultuurhistorische potenties van de stad te versterken. Tijd voor Schoonheid is vooral gericht op het creëren van nieuwe ontwikkelingen die aansluiten bij de cultuurhistorische traditie en de ligging van Leeuwarden. Logischerwijs richt dit concept zich op de binnenstad. Hier vindt een bundeling van historie, kunst, cultuur, en andere vormen van ontspanning plaats.

Tot nu toe is al tot stand gekomen:

o Er is de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de binnenstad van Leeuwarden. Een groot deel werd opnieuw ingericht en nadert nu zijn voltooiing. De verbinding met het water werd in ere hersteld. In de historische pijpen in de binnenstad kwam fraaie blauwe verlichting.

o Tussen de Prins Hendrikbrug en de Willemskade komt een museumhaven. De eerste museumboten liggen er al. Er wordt nu gewerkt aan het herstructureren van de haven en kaden.

o De Prinsentuin, de mooiste jachthaven van Nederland, heeft het originele ontwerp van tuinarchitect Roodbaard grotendeels teruggekregen. Er is verbeterde walbeschoeiing aangelegd en aanlegpunten voor boten.

o De restauratie van het Stadhuis is bijna klaar. In het najaar verhuizen burgemeester en wethouders hier naar toe en kan er ook weer in het Stadhuis getrouwd worden.

o Momenteel wordt het Fries Natuurmuseum verbouwd; in januari 2005 wordt het weer heropend.

o Het project Nieuw Zaailand is in voorbereiding. Dit is één van de projecten die voor een VROM bijdrage op grond van het Besluit Investering Ruimtelijke Kwaliteit (BIRK) in aanmerking komt. Er is sprake van nieuwbouw van het Fries Museum, uitbreiding van het winkelvloeroppervlak, de bouw van woningen en de herinrichting van het Zaailand. Er blijft wel plaats over voor de gezellige vrijdagmarkt.

o Het Potmargegebied heeft een ingrijpende gedaantewisseling ondergaan. In aansluiting op het baggeren en de aanleg van een persleiding zijn de oevers opnieuw ingericht, zijn er plas- en drainagegebieden aangebracht en is er de doorstroming vergroot, Hierdoor is dit gebied zowel in stedenbouwkundig, recreatief als ecologisch opzicht sterk verbeterd. De volgende fase is het aanleggen van een waterspeelplaats en het herinrichten van de oevers. De aanpak geeft een nieuwe impuls aan binnenstedelijk wonen.