Politie Zaanstreek-waterland


01:26 20-JUL-04
LOC: PURMEREND, AZIELAAN

Politie zoekt getuigen van beroving met geweld

De politie is op zoek naar getuigen van een gewelddadige beroving, waarbij een aantal mannen hun slachtoffer hebben mishandeld. De beroving vond plaats op de Jan Blankenbrug. Een 22-jarige Purmerender op de fiets hoorde voetstappen achter zich. Toen hij omkeek werd hij meteen op zijn gezicht geslagen. Vervolgens werd hij nog meerdere keren geslagen en getrapt, waardoor hij kwam te vallen. Ook liggend op de grond werd hij getrapt en verhinderden de mannen dat hij opstond. Zij wilden zijn portemonnee en telefoon, maar die had het slachtoffer niet bij zich. Tenslotte namen de mannen zijn fiets mee en verdwenen in onbekende richting. Het slachtoffer liep een blauw oog en oor, vermoedelijk een gehoorbeschadiging, een hersenschudding en kneuzingen aan een dijbeen op.
De daders betroffen vier of vijf mannen. Eén van hen droeg een zwarte bivakmuts, was tussen de 1.85 en 1.90 m lang en geheel in het zwart gekleed. Van de andere daders is verder niets anders bekend, dan dat het vermoedelijk negroïde personen waren.
Een ieder die getuige van de beroving is geweest of weet wie de vermoedelijke daders zijn, wordt verzocht te bellen met het wijkteam Weidevenne via 0900-8844. Bellen naar Misdaad Anoniem kan ook via 0800-7000.
Vlak na de beroving is het slachtoffer door een passerende automobilist naar het politiebureau gebracht. Ook met deze man wil de politie graag in kontact komen.

16:27 20-JUL-04
LOC: MONNICKENDAM, PROVINCIALEWEG N247

Motorrijder dodelijk verongelukt na frontale aanrijding

Na een frontale aanrijding is een 37-jarige motorrijder uit Zaandam dodelijk verongelukt. Het slachtoffer is nog wel naar het AMC in Amsterdam gebracht, maar is daar in het begin van de avond aan zijn verwondingen overleden.
Het ongeluk gebeurde nadat een 47-jarige automobiliste uit Monnickendam, rijdend in de richting van Monnickendam, in een poging een kop-staart aanrijding te voorkomen, op het weggedeelte voor het tegemoetkomende verkeer terechtkwam. Daar naderde uit tegenovergestelde richting het slachtoffer, die een frontale aanrijding niet meer kon voorkomen. Achter de motorrijder reed een 40-jarige automobilist uit Lelystad. Deze moest om de brokstukken van de aanrijding te voorkomen, naar rechts uitwijken naar de busbaan, maar werd daar toch nog door de schuivende motor geraakt. Vervolgens reed hij door de haag, die de weg afscheid van het naast gelegen fietspad en kwam tenslotte op het fietspad zelf tot stilstand.
De vrouw en een 14-jarige meisje, dat bij haar in de auto zat, waren zeer overstuur. De vrouw werd later ter controle toch nog naar een ziekenhuis gebracht. De bestuurder uit Lelystad raakte niet gewond.
Vlak voor het ongeluk was het in beide richtingen druk op de weg, maar er werd niet in file gereden. Door nog onbekende oorzaak zou de bestuurder van een donkerblauwe bestelauto, die vlak voor de vrouw reed, stevig hebben afgeremd. Om een aanrijding te voorkomen, heeft de vrouw naar links gestuurd. De bestuurder van de bestelauto heeft vermoedelijk niets van de aanrijding gemerkt, want hij is doorgereden. De politie wil graag met deze bestuurder in kontakt komen. De bestelauto betrof een Volkswagen Transporter, type T4, met een klep aan de achterzijde en een geblindeerd achterruit. De bestuurder wordt verzocht kontakt op te nemen met het wijkteam Volendam via 0900-8844.
De traumaheli heeft assistentie verleend. De N 247 werd in beide richtingen gedurende enige tijd voor alle verkeer afgesloten.

01:10 21-JUL-04
LOC: PURMEREND, VERZETSLAAN

Dronken automobilist rijdt zich vast

Een 38-jarige benevelde Purmerender dacht in een opengewerkte en verhoogde middengeleider van de Verzetslaan te kunnen keren en reed zijn auto daarin vast. Ter plaatse gekomen politieagenten roken al snel drank en namen de man mee naar het bureau. Daar blies hij 590 ug/l, bijna drie maal zoveel als is toegestaan. De auto van de man werd behoorlijk beschadigd. Bovendien raakte hij ook zijn rijbewijs kwijt. Daarnaast zal hij zich te zijner tijd voor de rechter moeten verantwoorden.

09:13 21-JUL-04
LOC: PURMEREND, ZAMBEZILAAN

Deel inventaris uit woning gestolen

In de afgelopen nacht werd uit een pas opgeleverde woning een deel van de inventaris gestolen. Men nam het complete bankstel, een badkamermeubel, geluids- en beeldapparatuur, een kamerthermostaat en elektrisch handgereedschap weg. Men is de woning binnengekomen door een ruit aan de achterzijde in te slaan. Daarna kon men bij het naast gelegen raam komen, dat met een afsluitbare raamhefboom was afgesloten. Omdat het bijbehorende sleuteltje daar nog in zat, kon men dit raam openen en naar binnen gaan. De woning was nog niet bewoond.

11:46 21-JUL-04
LOC: WORMERVEER, MARKTPLEIN

Vrouw veinst ziekte na winkeldiefstal

Een 47-jarige vrouw uit Wormerveer veinsde dat zij onwel was geworden, nadat zij op diefstal was betrapt. De vrouw was met een jas over haar arm een marktkraam ingegaan. Toen zij die weer verliet zag de eigenaar iets zwarts onder de jas. Hij liep haar achterna en trok een kledingstuk uit zijn kraam onder de jas vandaan. De vrouw had dit niet betaald. Vervolgens begon de vrouw stennis te schoppen en even later deed zij of zij ziek was. Personeel van de gewaarschuwde ambulance kon echter niets vinden. Daarop werd zij door de eveneens inmiddels gearriveerde politie aangehouden ter zake winkeldiefstal. De verdachte werd na verhoor weer in vrijheid gesteld.


Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-210704


09:00-11:45 20-JUL-04
PURMEREND, GROTENHUYSWEG/ VAN IJSENDIJKSTRAAT

Autogordelcontroles

Op de Grotenhuysweg en de Van IJsendijkstraat in Purmerend werd dinsdagochtend een autogordelcontrole gehouden. In totaal zeventien bestuurders en één passagier die voorin zat, kregen een boete.
Het verkeershandhavingsteam van de politie houdt, verspreid door de hele regio, iedere week meerdere gordelcontroles. In de eerste helft van dit jaar zijn in totaal enkele duizenden bestuurders en passagiers aan de kant gezet omdat zij geen autogordel droegen.
Hoewel het merendeel van de overtreders bestuurders betrof, wordt ook streng gelet op passagiers. Vooral achterpassagiers blijken vaak onveilig te reizen. Uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat de helft van de achterpassagiers geen gebruik maakt van de verplichte autogordel. Bij het vervoer van kinderen valt op dat hoe ouder ze zijn, hoe minder veilig ze vervoerd worden. Negen van de tien kinderen die jonger zijn dan vier jaar, zitten veilig in een kinderzitje of een ander beveiligingsmiddel, terwijl van de kinderen tussen de acht en twaalf jaar de helft los op de achterbank meereist.


Kinderen en de autogordel

Voor kinderen gelden de volgende regels:
. Kinderen jonger dan twaalf jaar of kleiner dan 1.50meter mogen voorin vervoerd worden als zij van een goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel, zoals bijvoorbeeld een kinderzitje of zittingverhoger, gebruik maken.
. Achterin moeten kinderen van drie jaar of ouder vervoerd worden met behulp een geschikt kinderbeveiligingsmiddel indien dit aanwezig is. Anders moet de gordel gebruikt worden.
. Kinderen die te klein zijn voor de driepuntsgordel (als de gordel over de hals loopt) mogen de gordel als heupgordel gebruiken.
. Alleen wanneer er geen of te weinig gordels in de auto aanwezig zijn, mag het kind los op de achterbank vervoerd worden.

Gordel van levensbelang

Het wel of niet dragen van de autogordel kan in geval van een ongeval het verschil tussen leven en dood betekenen. Het risico om bij een ongeval om het leven te komen, is zonder gordel bijna de helft groter dan met gordel. Uit onderzoek blijkt dat 1% extra gordelgebruik zo'n 3 doden en 20 zwaargewonden per jaar in Nederland minder kan betekenen (bron: Rijkswaterstaat). In Zaanstreek-Waterland maakte 87% van alle bestuurders vorig jaar gebruik van de gordel.
Een veel gehoorde misvatting is dat een gordel niet nodig is als er een airbag in de auto zit. Echter, zonder gordel werkt de airbag minder goed. Uit botsproeven is gebleken dat de inzittende zonder gordel met zo'n grote kracht in de airbag gedrukt wordt, dat de airbag knapt en nutteloos wordt. Bij botsingen met lagere snelheden en bij niet-frontale botsingen komt de airbag niet of niet altijd in actie en kan alleen de gordel de letselschade beperken. Als de auto over de kopt rolt, houdt de gordel het lichaam op zijn plaats.

Financiële gevolgen

Ten slotte kan het niet dragen van de gordel ook financiële gevolgen hebben. De boete voor het niet dragen van de gordel, ook op de achterbank, bedraagt E45,00. Wanneer er sprake is van een ongeval is het zo dat de Hoge Raad heeft bepaald dat de bestuurder of passagier die zijn gordel niet om heeft mede schuldig is aan zijn eigen verwondingen. Op grond daarvan wordt de vergoeding voor letselschade vaak met een kwart gekort.

21.30-22:30
ZAANDAM, WESTZIJDE

Alcoholcontrole

Op de Westzijde in Zaandam werd dinsdagavond een alcoholcontrole gehouden. In één uur werden 55 blaastesten afgenomen. Geen van de bestuurders had (teveel) gedronken.

01:08 21-JUL-04
PURMEREND, A7

Drankrijder moet rijbewijs inleveren

Een 31-jarige man uit Purmerend werd in de nacht van dinsdag op woensdag aangehouden.
De bestuurder viel op omdat hij hevig slingerend en met lage snelheid (ongeveer 60 km per uur) over de A7 reed. Agenten zetten de automobilist aan de kant voor een blaastest. Na vier mislukte blaaspogingen werd de man aangehouden. Een ademanalyse op het politiebureau wees uit dat de man ruim drie keer zoveel drank op had als toegestaan. Hij moest zijn rijbewijs inleveren.

13:40-15:35 20-JUL-04
NOORDBEEMSTER, MIDDENWEG

Weinig hardrijders

Op de Middenweg in de Noordbeemster werd dinsdagmiddag een snelheidscontrole gehouden. Van alle bestuurders hield 97procent zich keurig aan de snelheid. De hoogste snelheid bedroeg 95 km per uur bij een toegestane snelheid van 80 km per uur.


13:25-15:50 20-JUL-04
WORMERVEER, PROVINCIALEWEG PURMEREND-BUITENHUIZEN
65 km per uur te hard
Tijdens een snelheidscontrole op de Provincialeweg Purmerend-Buitenhuizen (N246) in Assendelft werd dinsdagmiddag een hoogste snelheid gemeten van 145 km per uur. Ter hoogte van de controle gold een maximumsnelheid van 80 km per uur. Ook in Wormerveer werd gecontroleerd op de N246. Hier werd een hoogste snelheid gemeten van 135 km per uur bij een toegestane snelheid van 100 km per uur. In beide plaatsten lagen de overtredingspercentages rond de zes procent.

13:40-15:00 20-JUL-04

ILPENDAM, JAAGWEG
40 km per uur te hard
Tijdens een snelheidscontrole op de Jaagweg werd dinsdagmiddag een hoogste snelheid van 120 km per uur gemeten. In totaal overschreden niet meer dan enkele tientallen bestuurders de maximumsnelheid van 120 km per uur. Zo'n 1.800 voertuigen passeerden de radarauto.


---- --