Gemeente Leeuwarden

De Retourette bij de Bilgaardpassage De Retourette bij de Bilgaardpassage

Vaker subsidies voor milieu-initiatieven

Bron: Gemeente Leeuwarden
Bewoners en maatschappelijke organisaties ondernemen steeds vaker milieu-projecten. De gemeente Leeuwarden ondersteunt de plannen met geld uit de Milieu subsidiepot.

Met de subsidie werd onder andere de Retourette bij de Bilgaardpassage opgeknapt. Met inzet van personeel van supermarkt Albert Heijn en de landelijke organisatie RetourShop is de inzamelplek weer optimaal bruikbaar gemaakt. Wijkbewoners en winkelpubliek kunnen er allerlei herbruikbaar materiaal als papier, karton, glas en textiel kwijt.

De Retourette is niet het enige voorbeeld van geslaagde projecten. Zo werd op bedrijventerrein de Hemrik bewegwijzering op zonnestroom aangelegd en met geld uit de Milieu subsidiepot natuur- en vogelcursussen van het IVN Leeuwarden gesteund. De oude spoorlijn van Leeuwarden naar Stiens en Dokkum is tussen Westeinde en Valeriuskwartier met subsidie van de gemeente Leeuwarden omgetoverd tot Ecorail. Er is een wandelpad van gemaakt en speciale aandacht voor de begroeiing.

Burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties kunnen bij de gemeente een verzoek doen voor een financiële bijdrage van maximaal EUR 2.500 voor milieuprojecten. De afgelopen jaren konden uiteenlopende ideeën worden uitgevoerd mede dankzij dit steuntje in de rug.