De Unie


Coca Cola - Onderhandelingsresultaat CAO 2004

21 juli 2004: Afgelopen vrijdag 16 juli 2004 hebben we een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe CAO met een looptijd tot 1 januari 2005. Een vetpot is het zeker niet, maar we hebben toch het maximaal haalbare kunnen bereiken.

Mede op jullie suggesties, gedaan tijdens de laatste bijeenkomsten op woensdag 14 juli, hebben we kunnen realiseren dat de éénmalige resultaatafhankelijke uitkering van 2% van het jaarinkomen nu als volgt is verdeeld:


1. Cash Operating Profit (COP)
94 tot 95% - 0,5% van het jaarinkomen
95% of hoger - 1,0% van het jaarinkomen
Lager dan 94% - geen uitkering


2. Ziekteverzuim
Per 1 juli: landelijk ziekteverzuim van CCE-NL lager of gelijk is aan 6,4% - 0,5%
Per 1 nov: landelijk ziekteverzuim van CCE-NL lager of gelijk is aan 6,2% - 0,5%

Het jaarinkomen is gelijk aan artikel 16B lid 2 van de CAO. De uitkeringen van punten 1 en 2 vinden respectievelijk plaats in februari 2005 (COP) en in augustus en november 2004. Verder staat nog te gebeuren de realisatie van:

Modernisering van de CAO
De vorige versie is door De Unie afgewezen, omdat in het conceptvoorstel van Coca-Cola maar liefst 17 verslechteringen zaten. We gaan niet achteruit onderhandelen. Het zijn in principe dus 17 nieuwe voorstellen die de werkgever maar moet indienen tijdens een (nieuw) CAO-overleg. In de interne memo spreekt CCE-NL van tijdens de lopende CAO-periode, maar we hebben nog steeds hun nieuwe voorstellen niet ontvangen en op hun verzoek onderhandelen we in maart 2005 pas weer voor een nieuwe CAO.

Pensioen en VUT
De VUT-regeling blijft vooralsnog ongewijzigd. Toch kunnen we er ons niet aan onttrekken dat het kabinet waarschijnlijk met een aantal impopulaire maatregelen zal komen voor wat betreft de VUT. Deze maatregelen zullen we zeker (moeten) meenemen in onze voortzetting van studie naar een flexibele pensioenregeling. Daarnaast is er nog steeds geen definitieve ontheffing en loskoppeling van en uit het landelijke bedrijfspensioenfonds voor de Drankindustrie en de Groothandel in Dranken.

Ziekte en WAO
Ook dit wil Coca-Cola regelen tijdens de lopende CAO-periode, maar ook dit dossier is sterk verbonden met wat het kabinet ermee wil. Pas na de 3e dinsdag in september zal hierover meer duidelijkheid komen. Dat we het eventueel voor 1 januari dan wel voor de nieuwe CAO moeten regelen, staat als een paal boven water.

Drie onderwerpen die onze (gezamenlijke) aandacht hebben, maar even op zich moeten laten wachten. Daarnaast zijn de CAO-voorstellen van nu niet van de baan; ze zijn slechts opgeschort naar het volgende overleg in het voorjaar.

Stembiljet
Het onderhandelingsresultaat wil ik toch positief bij u voorleggen en vraag u om het stembiljet, die u kunt dwonloaden, ingevuld en ondertekend - uiterlijk voor 6 augustus (of zo snel als mogelijk na uw terugkeer van vakantie) - te retourneren per post, fax of e-mail.

Tot slot: het Sociaal Plan is nog niet rond. We willen als bonden toch nog wat verbeterende toevoegingen. Bovendien blijven we veel moeite houden met het feit dat we een Sociaal Plan af sluiten zonder exact te weten voor wat, wie, wanneer en hoe. We komen voor wat betreft dit plan zeker nog een keer terug bij u.

Dan rest me nu nog u en de uwen een hele fijne, zonnige en gezellige zomertijd toe te wensen.

Arie van Dijk
bestuurder

* Integrale tekst stembiljet

woensdag, 21 juli 2004