Gemeente Soest

Monumenten provincie Utrecht

Datum: 21/07/2004

Nieuw financieel fonds voor monumenten in provincie Utrecht

Eigenaren van gemeentelijke monumenten in de provincie Utrecht kunnen vanaf 1 juli a.s. gebruik maken van een nieuwe financiële bron: het Cultuurfonds voor Monumenten in de provincie Utrecht. Een bijzonder fonds met een omvang van ruim 5,4 miljoen euro, waaruit tegen aantrekkelijke voorwaarden leningen worden verstrekt.

De provincie Utrecht telt ruim 5100 gemeentelijke monumenten. De restauratie van deze beeldbepalende panden is meestal geen sinecure. Er is over het algemeen weinig subsidie van de overheid. Bovendien zijn de restauratiekosten, in tegenstelling tot bij de rijksmonumenten, fiscaal niet aftrekbaar. Het nieuwe fonds - een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds - wil daarin verbetering aanbrengen. Om te beginnen worden leningen aangeboden tegen een laag tarief dat 4,5 procent onder de marktwaarde ligt. Het minimumpercentage aan rente dat berekend wordt, bedraagt 1,5%. Deze zachte leningen zijn fiscaal aftrekbaar. Doordat de leningen geleidelijk terugvloeien in het fonds kunnen bovendien telkens nieuwe monumenteneigenaren gebruik maken van de financiële mogelijkheden. Zo ontstaat een 'eindeloos' fonds voor de monumentenzorg in de provincie Utrecht. Een bijkomend voordeel is dat het uitgekeerde geld relatief snel beschikbaar komt, waardoor restauraties voortvarend kunnen worden uitgevoerd.

"Indrukwekkende vliegende start"
Monumenten die in aanmerking komen voor een lening staan vermeld in een gemeentelijke monumentenlijst. Voorwaarde is dat het monument eigendom is van een particulier of rechtspersoon. "Het nieuwe fonds maakt in onze provincie een indrukwekkende vliegende start", aldus cultuurgedeputeerde Jan van Bergen. "Het Prins Bernhard Cultuurfonds en Nationaal Restauratiefonds hebben met een bijdrage van 2,5 miljoen euro een belangrijk startkapitaal ingelegd. Ook de provincie Utrecht geeft het goede voorbeeld, door in het fonds 1,5 miljoen euro te storten. Mede daardoor doen nu Utrechtse gemeenten en het bedrijfsleven enthousiast mee. Ik ben vooral onder de indruk van de royale bijdragen van de woningbouwverenigingen Mitros en De Alliantie, die elk met een bijdrage van een half miljoen euro laten zien dat corporaties hun reputatie waar maken als maatschappelijk verantwoorde ondernemers. We kunnen met dit fonds nu rekenen op een breed draagvlak in de samenleving!"

Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht wil in aanvulling op de eenmalige storting in dit fonds de financiële mogelijkheden uitbreiden. De bedoeling is dat aan het fonds ook de provinciale subsidies worden toegevoegd voor de gemeentelijke monumenten. Jaarlijks stelt de provincie Utrecht hiervoor 100.000 euro beschikbaar. Het fonds staat verder open voor bijdragen van gemeenten, particuliere schenkingen, legaten en sponsorbijdragen van bedrijven. Aanvragen voor een lening worden door de gemeenten voorgedragen, nadat vergunningen voor het restauratiewerk zijn afgegeven. Een onafhankelijke commissie in Utrecht adviseert over de aanvragen en legt deze voor aan het Prins Bernhard Cultuurfonds dat hierover de besluiten neemt. Het Nationaal Restauratiefonds beheert de leningen en toetst op kredietwaardigheid van de aanvragers.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer