Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

21-07-2004
Afgelasting braderiemarkten

Op de voorpagina van de Nivo van 21 juli 2004 meldt de organisatie van de braderiemarkten dat de nog resterende markten zijn geannuleerd vanwege de aanhoudende tegenwerking van de gemeente. De gemeente bestrijdt dat zij de organisatie heeft tegengewerkt. Wat er aan de hand is, betreft het volgende. De gemeente heeft een vergunning verleend voor het organiseren van de braderieën. Aan deze vergunning zijn voorwaarden verbonden om een veilig en verantwoord verloop van deze serie evenementen mogelijk te maken. Een essentiële voorwaarde is de afsluiting van de Haven voor alle verkeer m.u.v. voetgangers. Vanwege het bereikbaar houden van het parkeerterrein achter Spaander is de organisatie verplicht om verkeersregelaars in te zetten. Deze moeten er voor zorgen dat er geen verkeer toegang krijgt tot de dijk, dat er niets te zoeken heeft, en te voorkomen dat bussen gelijktijdig in tegengestelde richting op het Noordeinde rijden. Dit leidt namelijk tot gevaarlijke situaties voor de voetgangers en tot schade aan het trottoir.

De organisatie heeft herhaaldelijk verzuimd die verkeersregelaars in te zetten. Ondanks eerdere waarschuwingen is men opnieuw in de fout gegaan. Daarom is een dwangsombeschikking uitgevaardigd, inhoudende dat bij elke volgende overtreding van dit voorschrift een dwangsom verschuldigd is van .500,--. Omdat vorige week opnieuw sprake was van een overtreding is de dwangsom voor de eerste maal verbeurd verklaard.

Wanneer de organisatie zich houdt aan de gemaakte afspraken is er niets aan de hand en kunnen de braderiemarkten normaal worden voortgezet. Dat men er voor kiest nu de handdoek in de ring te gooien is een eigen keuze, die wellicht mede is ingegeven door tegenvallende belangstelling van handelaren en publiek, als gevolg van het slechte weer van de afgelopen weken.