HBAG Bloemen


21-07-2004
Exporteurs Rusland
Stand van zaken Rusland

Vandaag is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld, dat in discussies met minister Bot en zijn Russische collega ook de problemen met de bloemen en planten zijn besproken. Volgens de Russen is het geen politiek probleem, maar zijn er technische problemen met garanties en certificaten van de Nederlandse PD.

De Nederlandse PD blijft in gesprek met de Russische PD om tot een oplossing te komen. De uitnodiging van de Russen om de Nederlandse procedures te komen bekijken heeft helaas nog geen bezoekdatum opgeleverd.
De genomen maatregelen in Nederland zijn nog geen aanleiding voor de Russen om de importstop op te heffen. Tussentijds vinden zendingen van bloemen en planten uit Nederland naar Rusland plaats met fytocertificaten van anderen landen dan Nederland. Voor de Russen blijkbaar acceptabel en ook voor PD-diensten in andere EU-landen.
Het blijft echter een moeizaam proces om het op deze wijze te organiseren.
Ondanks de inzet van alle betrokkenen is mijn persoonlijke verwachting dat het nog weken kan duren voordat de importstop wordt opgeheven.

Wij willen u tevens van het volgende ANP-bericht op de hoogte stellen:

MOSKOU (ANP) - Minister Bot van Buitenlandse Zaken hoopt dat de bloemenkwestie met Rusland voor augustus is opgelost. Hij zei dat woensdagmiddag na afloop van een onderhoud met zijn Russische ambtgenoot Lavrov in Moskou.

De Russische minister heeft toegezegd er alles aan te zullen doen om op korte termijn dit eenmalige probleem uit de wereld te helpen. "Lavrov heeft gezworen dat het een puur technische kwestie is en dat daar verder niets politieks achtersteekt. Hij toont begrip voor onze zorgen en zegt te streven naar een goede technische oplossing'', aldus Bot.

Rusland houdt sinds 29 juni zijn grenzen dicht voor Nederlandse bloemen nadat in een partij bloemen het insect trips was aangetroffen. Volgens de Russen is dit schadelijk voor de volksgezondheid. Bovendien verwijten ze Nederland dat de invoercertificaten niet in orde zijn.

"Inderdaad bleek dat er met sommige certificaten wat slordig was omgesprongen bij de invulling en ik heb Lavrov gezegd dat dit niet deugt'', aldus Bot. "Ook respecteer ik het strenge Russische controlesysteem en heb gezegd dat Nederland er alles aan zal doen hieraan mee te werken.''

Nederlandse bloemenexporteurs zeggen circa 600.000 euro per dag schade te lijden door het Russische importverbod. Toch blijken in Moskou nog steeds overal Nederlandse bloemen te koop te zijn. Volgens lokale bloemenverkopers vinden deze hun weg naar Rusland via andere Europese landen.