Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Europese lidstaten willen centraal register veroordeelde pedofielen

Nederland en de andere Europese lidstaten willen een Europees strafregister voor pedofielen. Met de komst van dit register zouden veroordeelde pedofielen veel beter in de gaten kunnen worden gehouden wanneer ze in een ander land gaan wonen of werken.

Het plan werd maandag gepresenteerd na afloop van JBZ-Raad (de Europese samenwerking op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken). Het register moet voorkomen dat veroordeelde pedofielen zonder enige controle in een ander land aan de slag kunnen in gevoelige sectoren zoals het onderwijs.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, komt in oktober met een voorstel voor een voorlopig registratiesysteem. Dit moet mogelijk maken dat er in ieder geval ter preventie alvast informatie kan worden uitgewisseld. Later dit jaar volgen voorstellen voor de langere termijn. Frankrijk, Duitsland en Spanje werken op dit moment al samen. De ervaring die zij hebben opgedaan zullen worden betrokken bij de voorstellen van de Commissie. Volgens Minister Donner moet een het permanente systeem met een centrale databank over zes jaar operationeel zijn.

Het Europese plan kwam in een stroomversnelling als gevolg van de affaire-Fourniret. Deze wegens zedendelicten veroordeelde Fransman kon zich in België ongemerkt vestigen en op een lagere school gaan werken. Hij heeft inmiddels negen ontvoeringen, verkrachtingen en moorden bekend.

Kijk voor meer informatie op de officiële website van het Nederlandse EU-voorzitterschap (www.eu2004.nl ). Op deze site kunt u ook het meerjarenprogramma JBZ downloaden


---


---

Laatst gewijzigd: 21-07-2004