Gemeente Oss


21/7/2004 - Overname Bureau Sociaal Raadslieden

Het college B&W van de gemeente Oss heeft een positief besluit genomen ten aanzien van het opgaan van het Bureau Sociaal Raadslieden (BSR) en Stichting Maatschappelijk Werk (AMW). AMW neemt activiteiten en personeel bureau BSR in Oss over en het college stelt daarvoor de benodigde middelen beschikbaar. Ook is afgesproken dat het AMW eenvoudige juridische procedures blijft behandelen. Mensen die bij het Bureau voor Rechtshulp in Oss terecht konden, maar sinds de sluiting in Oss naar Den Bosch werden verwezen, kunnen nu dus ook terecht bij het AMW voor juridische vragen. De gemeenteraad moet de plannen nog goedkeuren.

Het college is om de tafel gaan zitten met Stichting Maatschappelijk Werk (AMW) en met het Bureau Sociaal Raadsliedenwerk (BSR) in Oss. AMW voert in Landerd, Bernheze, Uden en Veghel het raadsliedenwerk uit. In Oss wordt het raadsliedenwerk tot nu toe uitgevoerd door BSR. AMW en BSR zijn overeengekomen om met elkaar verder te gaan. Het AMW neemt daarom het personeel en de activiteiten van BSR Oss over. Wethouder van Gerven (SP) hierover: Ik ben tevreden met deze ontwikkeling. We boksen in feite op tegen de landelijke bezuinigingstrend die vooral verschraling van dit soort belangrijke voorzieningen tot gevolg heeft. We hopen hiermee te voorkomen dat mensen tussen de wal en het schip terecht komen.

Op deze wijze blijft raadsliedenwerk in Oss overeind. Dat heeft ook nog aanvullende voordelen. De cliënt van het AMW die tevens met sociaaljuridische vragen zit, kan binnen het AMW nu ook voor raadsliedenhulp terecht. Verder is afgesproken dat bij eenvoudige juridische procedures raadslieden zich partij kunnen stellen in een juridisch conflict. Dat betekent dat het gat dat het bureau voor rechtshulp achterlaat, voor een belangrijk gedeelte door het raadsliedenwerk van AMW zal worden opgevuld. Het college heeft besloten om de gemeenteraad om extra geld te vragen. Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college haar beleidsnotitie raadsliedenwerk geactualiseerd.