Gemeente Heerlen

b e r i c h t

r
i
c
h
t

21 juli 2004

rechtbank keurt Heerlense dwangsom aan prostituanten goed

De rechtbank Maastricht heeft op 19 juli 2004 een prostituant aan wie door Burgemeester en wethouders van Heerlen een dwangsom van E 250,- was opgelegd in het ongelijk gesteld. Dit is voor zover bekend de allereerste uitspraak van een rechter over een dergelijke aanpak van illegale prostitutie in Nederland.

Heerlen heeft een speciale tippelzone waar tippelen is toegestaan. Prostituanten dienen daar hun heil te zoeken. Iedereen die daarbuiten op zoek gaat naar een straatprostituee en daarop door gemeentelijke toezichthouders annex politieagenten wordt betrapt, krijgt zonder pardon een dwangsom opgelegd.

In de voorbije anderhalf jaar kregen ruim 150 personen een dwangsombesluit op de deurmat. Slechts één van hen is uiteindelijk naar de rechter gestapt. De man in kwestie heeft daarbij onder meer aangevoerd dat het gemeentelijk dwangsombeleid strijdig is met artikel 8 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, omdat het beleid naar zijn mening een onaanvaardbare inbreuk op zijn persoonlijke levenssfeer maakt. De meervoudige kamer van de rechtbank Maastricht verwerpt dit argument expliciet en oordeelt dat ook de hoogte van de dwangsom niet onredelijk hoog is.

Overigens vindt de rechtbank dat formeel niet het College van B&W de dwangsom had mogen opleggen, maar dat de burgemeester alleen - dus als eenhoofdig bestuursorgaan - bevoegd is. Weliswaar wordt daarom de beslissing op bezwaar van het college formeel vernietigd, maar de rechtbank laat de rechtsgevolgen van het besluit volledig in stand. De reden daarvan is dat de burgemeester tijdens de rechtszaak op 11 juni jl. al schriftelijk had verklaard dat hijzelf exact dezelfde besluiten zou hebben genomen als B&W gedaan hebben. De gemeente gaat niet in hoger beroep tegen deze uitspraak, maar heeft vandaag al de dwangsomprocedure aangepast.

Meer informatie: mr. P. Vanderheyden, tel. 045-5604707, 06-11052889.

Gemeente Heerlen
Afdeling communicatie
Richard Pisters
(045) 56 04 712
r.pisters@heerlen.nl


-----------------------
p e r s

p e r s

p e r s

---- --