MKB-Nederland

21-07-2004
Cao-afspraken zijn domein sociale partners; niet minister (Persbericht, Brieven ministeries)

MKB-Nederland wil dat minister De Geus van Sociale Zaken afziet van zijn voornemen caos waarin afspraken staan over contractloonstijgingen niet langer algemeen verbindend te verklaren. Dit staat in een brief die vandaag is verzonden. De minister wilde voor 5 augustus een reactie van sociale partners op zijn voornemen.

Loonkostenmatiging, meerjarig, is goed voor de economie, vindt ook MKB-Nederland. Maar het maken van cao-afspraken is de verantwoordelijkheid van sociale partners. In sommige sectoren kan een evenwichtig pakket worden afgesproken van productieverhogende maatregelen - waarmee de loonkosten dalen - en een eventuele stijging van de contractlonen.

De Geus wil caos met een loonstijging boven de nul procent niet langer algemeen verbindend verklaren. Dit instrument is echter onlosmakelijk onderdeel van ons cao-stelsel, meent MKB-Nederland. De beoogde maatregel scoort bovendien weinig effect, slechts een beperkt deel van de werknemers zal onder een niet algemeen verbindend verklaarde cao vallen. Op ondernemingscaos heeft de maatregel sowieso geen betrekking.

Voor meer informatie :
040721_AVV cao's bij contractloonstijging ongewenst.pdf

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2004 | Disclaimer |