Verbond van Verzekeraars

Resultaat Motorrijtuigen verbeterd

Het resultaat voor de verzekeringsbranche Motorrijtuigen is in 2003 voor het eerst sinds jaren echt verbeterd. Na jaren rond de nullijn te hebben gedraaid, bedroeg het resultaat van alle verzekeraars samen in 2003 ruim 4% van de verdiende premie (voor herverzekering; na herverzekering bedroeg het resultaat 3,2%). In totaal kwam ongeveer 4,5 miljard aan premie binnen. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS).

Het resultaat van motorrijtuigenverzekeraars schommelde jarenlang rond de nullijn en was in 1999 zelfs -2%. In 2002 kwam het resultaat voor het eerst weer (net) boven nul uit en in 2003 hebben motorrijtuigenverzekeraars die prestatie nog eens overtroffen. De stijging is geheel te danken aan de cascoverzekeringen. Volgens het CVS zijn drie factoren sterk van invloed geweest op het positieve resultaat. De eerste twee zijn min of meer externe factoren: zo daalde het aantal diefstallen van personenautos vorig jaar met bijna 20% ten opzichte van 2002. Het beleid op de gerichte aanpak van voertuigcriminaliteit lijkt hier dus zijn vruchten af te werpen. Daarnaast zijn er door het relatief goede weer in 2003 (weinig sneeuw/gladheid en een mooie zomer) weinig (grote) ongelukken gebeurd. Als derde factor speelde het eigen risico een rol: in 2003 namen verzekerden vaker een hoger eigen risico, waardoor meer schade voor eigen rekening kwam.
Hoewel het resultaat sterk is verbeterd, is het premievolume niet evenredig toegenomen. Het absolute premievolume voor motorrijtuigenverzekeraars steeg weliswaar met 6% ten opzichte van 2002, maar dit werd voornamelijk veroorzaakt door de stijging van het wagenpark. De premie per polis steeg met iets meer dan 2%, wat ongeveer gelijk is aan de inflatie.

Winst voor personenautoverzekeringen
De grootste subbranche binnen motorrijtuigen betreft de personenautoverzekeringen, die in totaal ongeveer 80% van het premievolume binnenhalen. Het resultaat van personenautos steeg in 2003 van ruim 2% naar bijna 5% van de verdiende premie. Die stijging is met name te danken aan cascoverzekeringen (een stijging van 1,1% naar 7%).
Naast personenautos is het resultaat van vrachtwagens en caravans minder slecht geworden. De verbetering bij caravans is onder meer toe te schrijven aan de invoer van hagelbestendige daken bij nieuwe caravans en een aanpassing van de dekkingsvoorwaarden, gezien de slechte resultaten. Het resultaat van bromfietsen en ongekentekende voertuigen tot slot is sterk verslechterd door een aantal grote schaden, waarbij passagiers en opzittenden waren betrokken.

Resultaat per subbranche

2002

2003

% verdiende premie

Totaal Motorrijtuigen

0,9

4,2

Personenautos


2,1

4,7


- WA


3,8


2,6


- Casco


1,1


7,0

Vrachtautos


-10,0


-4,6

Motoren

12,0

11,2

Bromfietsen

12,3


3,7

Ongekentekend

11,2


-1,4

Caravans


-17,7


-12,5

Verzekerd!, juli 2004