Gemeente Roggel en Neer

20/07/2004
Controles hemelwaterlozingen op de riolering buitengebied

Komende weken zal in het buitengebied van de Gemeente Roggel en Neer begonnen worden met controles op verboden aansluitingen van hemelwater. Het buitengebied bestaat grofweg uit het gebied buiten de bebouwde kom. Typerend voor dit gebied is dat hier geen vrijvervalriool aangelegd is (zoals in de dorpskernen), maar dat zogenaamde drukriool is aangelegd. Het afvalwater in dit soort riool, dat maar een beperkte doorsnee heeft, wordt door middel van pompen getransporteerd. Uit gegevens vanuit het gemeentelijk besturings- en bewakingsprogramma voor de rioolpompen is gebleken, dat ook naast huishoudelijk afvalwater ook andere afvalwater zoals hemelwater wordt geloosd op het drukriool.

Ieder pand in het buitengebied zal worden gecontroleerd!

De reden hiervoor is dat in het buitengebied veelvuldig problemen zijn met het rioleringsstelsel. De pompen die het afvalwater moeten verpompen slaan op storing, verbruiken bovenmatig veel energie, vertonen een hoog slijtagegehalte en het afvalwater kan niet worden afgevoerd, waardoor zogenaamde overstorten plaatsvinden. Hierdoor komt ongezuiverd afvalwater terecht in het milieu, hetgeen nadelige gevolgen heeft.

Dit komt doordat het drukriool in het verleden ontworpen is voor alleen huishoudelijk afvalwater. Dit in tegenstelling tot de dorpskernen waar zogenaamde vrijvervalriolering met een veel grotere doorsnee is aangelegd.
In het verleden is het verbod van het lozen van hemelwater in schriftelijke overeenkomsten met de bewoners vastgelegd of via publicaties in huis-aan-huis bladen bekend gemaakt. Verder is het volgens de huidige Verordening Aansluitvoorwaarden verboden hemelwater te lozen op de riolering.

Op de naleving van dit verbod zal worden toegezien door de controleurs van de Gemeente Roggel en Neer die in het bezit zijn van een toezichthouderpas.

Het is niet uit te sluiten dat het ter plaatse niet duidelijk is of het hemelwater afkomstig van daken of erfverhardingen afgevoerd wordt via het riool. De controleurs hebben dan de mogelijkheid om met behulp van bijvoorbeeld rookapparatuur en gekleurde vloeistoffen dit te controleren.
Tijdens de controles wordt door de controleurs informatie gegeven over de alternatieve wijze van het afvoeren van hemelwater. Het hemelwater kan bijvoorbeeld worden afgevoerd naar nabij gelegen sloten of direct worden geloosd op de bodem. Deze laatste optie is zelfs zeer goed voor het milieu: de verdroging van de natuur wordt op deze manier tegengegaan.

U ontvangt na afloop van de controle een brief met daarin de bevindingen en eventuele vervolgacties die moeten leiden tot het afkoppelen van het hemelwater van het riool.

Indien u vragen heeft over de controles kunt u contact opnemen met dhr. W. Boonen (tel. 0475 - 499509) of een mail sturen.