Provincie Limburg

Ook komende jaren moet de broekriem aangehaald worden Junicirculaire provinciefonds bekend gemaakt

De Provincie Limburg moet tot en met 2007 nog eens 5,7 miljoen extra bezuinigen. In het coalitieakkoord is oorspronkelijk rekening gehouden met een korting op het provinciefonds van totaal 10,8 miljoen ( 2,7 miljoen per jaar).

Bij de septembercirculaire 2003 is reeds geconcludeerd dat dit bedrag zal worden overschreden met 1,1 miljoen. Als gevolg van de nu gepresenteerde junicirculaire ontstaat op basis van minder groei voor de periode 2004-2007 een korting van nog eens 5,7 miljoen. Voor de behandeling van de begroting 2005 in november a.s. zal gedeputeerde Vrehen, portefeuille- houder financiën, deze extra tegenvaller moeten opvangen. De totale korting is hiermee gestegen tot een niveau van 17,6 miljoen.

De minister geeft in de junicirculaire te kennen dat indien het Rijk bij gelegenheid van de Miljoenennota overgaat tot verdere bezuinigingen dit rechtstreekse negatieve repercussies zal hebben voor de provinciefondsuitkering. Gelet op de Europese norm van een maximaal begrotingstekort van 3% op de rijksbegroting ligt een verdergaande vermindering van de groei van het provinciefonds in de lijn van de verwachting. De minister zal daarover in de septembercirculaire nadere mededelingen doen.

De maatstaf van het provinciefonds luidt: gezamenlijk de trap op en gezamenlijk de trap af. Als gevolg van deze systematiek groeide de algemene uitkering uit het provinciefonds de afgelopen jaren met 5% tot 8% per jaar. Nu het in Nederland economisch slechter gaat, delen de provincies in de malaise. Vorig jaar daalde de toename al onder de 3%, dit jaar komt de groei, zo als het er nu uitziet, zelfs tot stilstand. Gerekend over de gehele kabinetsperiode wordt er echter nog steeds van uitgegaan dat de groei van het provinciefonds gelijke tred zal houden met de inflatie.

21-7-2004 09:00