Gemeente Goes

Persbericht

Bedrijven moeten constructie platte daken onderzoeken

De gemeente Goes heeft 130 eigenaars van bedrijfspanden met platte daken gevraagd binnen twee maanden een rapport te overleggen met een toetsing van de constructie van de daken op wateraccumulatie.

De laatste jaren bezweek in Nederland een aantal platte daken van grotere gebouwen tijdens hevige regenval als gevolg van wateraccumulatie. Wateraccumulatie kan optreden door het doorbuigen van vlakke daken waardoor extra water toestroomt met als gevolg een nog grotere doorbuiging en nog meer toestromend water. Deze situatie kan tot overbelasting en in het uiterste geval tot instorting leiden. Uit onderzoek van het ministerie van VROM is gebleken dat hieraan ontwerp- en/of uitvoeringsfouten ten grondslag liggen.

Het ministerie van VROM heeft eerder alle eigenaren/beheerders van bedrijven met meer dan tien werknemers een brief gestuurd waarin wordt gewezen op het risico van wateraccumulatie bij lichte platte daken en daarbij is gewezen op de eigen verantwoordelijkheid. De eigen verantwoordelijkheid houdt in dat eigenaars/gebruikers zelf moeten aantonen dat hun gebouwen veilig zijn. Dit betekent ook dat bij een calamiteit met betrekking tot wateraccumulatie de eigenaar/gebruiker aansprakelijk is.

Gemeentes hebben op grond van de Woningwet de taak om e.e.a. te controleren en in het geval van gebreken eigenaren/gebruikers te sommeren tot correctieve maatregelen.
Inspecteurs van de afdeling Bouwen en Wonen van de gemeente Goes hebben een inventarisatie gemaakt van bedrijven die behoren tot de risicogroep. Aan de 130 bedrijven die hiertoe bleken te behoren, wordt een inspectie van de constructie gevraagd op grond van de eisen van het Bouwbesluit 2003 op wateraccumulatie.

Als bedrijven hieraan geen gevolg geven, kan de gemeente bestuursdwang toepassen. De gemeente laat dan op kosten van het bedrijf een rapport maken. De kosten hiervan zijn dan aanzienlijk hoger. De brief die de bedrijven hierover van de gemeente hebben ontvangen, is geen besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Bedrijven kunnen hiertegen dan ook geen bezwaar maken.