Gemeente Helmond


---

Startbijeenkomst bestrijding jeugdwerkloosheid

15 juli 2004

Onder het motto "jeugdwerkloosheid is onze zorg" wordt op woensdag 21 juli a.s. de startbijeenkomst gehouden over de bestrijding van jeugdwerkloosheid en de effecten daarvan. De bijeenkomst vindt plaats in de raadszaal van de gemeente Helmond in "Boscotondo" en begint om 16.00 uur.

Voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid is in opdracht van "Onder-nemende Stad Helmond" een speciaal actieplan gemaakt. Ondernemen-de Stad Helmond is een samenwerkingsverband van de gemeente Helmond, het beroepsonderwijs, het bedrijfsleven en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).

De zorg voor de opkomende werkloosheid in Zuidoost-Brabant in relatie met de slechter wordende positie van jongeren tot 23 jaar op de arbeidsmarkt was voor Onder-nemende Stad de aanleiding om dit actieplan op te laten stellen. Doel van het actieplan is te voorkomen dat jongeren kansloos worden vanwege de stagnerende economie. Als deze groep langdurig werkloos wordt bestaat het gevaar dat ze tot een "verloren generatie" gaan behoren.

Landelijk gemiddelde

De Helmondse jeugdwerkloosheid zit weliswaar op het landelijk gemiddelde, toch is extra aandacht nodig omdat werkloze jongeren kwetsbaar en vatbaar zijn voor het zoeken van ongewenste compensatie zoals verveling, hangjeugd, vandalisme en criminaliteit in de vorm van drank en drugs.

De kernpunten van het actieplan zijn:


- Het nog verder terugdringen van het voortijdig schoolverlaten;


- Het zo veel mogelijk - op basis van beschikbaar werk - regelen van de toestroom van jongeren naar de arbeidsbemiddeling;


- Het zo veel mogelijk voorkomen van de instroom van jongeren in een uitkeringsssituatie;


- Het krijgen van inzicht in het totaal aantal jongeren tot 23 jaar en hun situatie voor wat betreft het hebben van een zinvolle daginvulling zoals werk, scholing, training e.d.


- Het inventariseren van de beschikbare mogelijkheden voor jongeren zoals werk, scholing, training en begeleiding;


- Het zo veel mogelijk voorkomen van ontslag van nog werkende jongeren;


- Het ontwikkelen van mogelijkhe-den tot het leren in de praktijk, hetbeschikbaar hebben van stage- en werkervaringsplaatsen en zogenaamde "groeibanen" voor startende jongeren op de arbeidsmarkt.

Samenwerking sleutelwoord

De deelnemers in Ondernemende Stad Helmond hebben zich tegenover elkaar verplicht om samen te werken bij de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Het is duidelijk dat de deelnemende partijen verschillende belangen hebben in deze problematiek.

De partijen ontwikkelen ieder activiteiten gericht op hun eigen belangen maar zorgen ervoor dat het een en ander wordt afgestemd met het algemene belang, de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Kortom; samenwerking in plaats van het over en weer uitoefenen van druk.

Een werkgroep zorgt voor het op elkaar afstemmen van de acties en de gewenste samenwerking en zoekt naar extra geldmiddelen.

Hierbij moet worden gedacht aan bijdragen van het Rijk, de Provincie en het Europees Sociaal Fonds.


---

| |