Ministerie van Financiën

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

19 juli 2004 DMN 2004-468

Onderwerp

Verkoop agrarische domeingronden

Tijdens het Algemeen overleg d.d. 17 juni jl. heb ik toegezegd u schriftelijk te zullen informeren over de prijs van de blote eigendom van niet-strategische 40-jarige erfpachtgronden en niet-strategische grondbankgronden. Hierover het volgende.

Prijs van de blote eigendom van niet-strategische 40-jarige erfpachtgrond:

IJsselmeergebied

In het IJsselmeergebied gelden, evenals bij de altijddurende erfpachtgronden, vaste prijzen per ha. per polder voor de verkoop van de blote eigendom van

40-jarige erfpachtgronden.

NoordOostPolder ¤ 21.000,-

Oostelijk Flevoland ¤ 23.000,-

Zuidelijk Flevoland ¤ 25.000,-

Wieringermeer ¤ 18.500,-

Genoemde prijzen hebben betrekking op gronden bestemd voor akkerbouw, weidebouw en fruitteelt. Indien sprake is van bestemming glastuinbouw zal een hogere prijs worden gehanteerd. Daar waar sprake is van bijzondere omstandigheden kan van de vermelde prijs worden afgeweken.

Oude land

Op het oude land zal per verkoop een taxatie verricht worden, waarbij de prijs 55% van de vrije waarde zal bedragen, uitgaande van het prijspeil van 1 mei 2004.

Productiequota

De verkoopprijzen zijn inclusief de waarde van de op de betreffende gronden rustende productiequota.

Prijzen erfpercelen

De vrije marktwaarde voor erfpercelen is aanzienlijk hoger dan die van cultuurgrond. Om die reden wordt voor agrarische erven in het hele land in het kader van deze verkoopprocedure een prijs aangehouden van ¤ 12,50 per m2.

Windturbines:

In een aantal situaties komt het voor dat erfpachters (een) windturbine(s) op staatsgrond hebben geplaatst. Hiervoor zijn opstalrechten gevestigd. Omdat de situatie van snippers staatsgrond met opstalrecht, temidden van verkochte agrarische percelen, ongewenst is zal ook de blote eigendom van deze rechten onderdeel uitmaken van de verkoop. In alle gevallen geldt dat voor de erfpachtgrond onder de wieken van windturbines een apart prijsregime geldt. Als prijs wordt 16.6 x de prijs van een in dergelijke gevallen gebruikelijke retributie aangehouden. Het in stand laten van het opstalrecht voor windturbines, naast aankoop van de blote eigendom van de omliggende grond is niet mogelijk.

Een bijzonder punt is dat het soms mogelijk is om in de toekomst een windturbine op het verkochte perceel te plaatsen, hetgeen een verhoging van de grondwaarde betekent. In die gevallen waarin duidelijk is dat oprichting van een windmolen planologisch gezien mogelijk is, zal in de verkoopakte een meerwaardeclausule opgenomen worden. Bij daadwerkelijke realisering van een windmolen dient de meerwaarde alsnog afgerekend te worden. Een dergelijke clausule heeft een looptijd van 10 jaar, met een verrekenwaarde van ¤ 100.000 per te plaatsen molen, welk bedrag dan per jaar met 10% afneemt.

Jachtverhuur

De jacht op de betreffende gronden is in de meeste gevallen verhuurd. Het lopende jachthuurcontract zal door de nieuwe eigenaar gerespecteerd moeten worden. De jachthuuropbrengsten zullen in de afrekening betrokken worden.

Prijs van de blote eigendom van niet-strategische grondbankgrond:

De verkoopprijs van niet-strategische grondbankgronden wordt gesteld op 60% van de vrije verkeerswaarde. Als peildatum geldt 1 mei 2004. De vrije waarde van de gronden zal worden getaxeerd door deskundigen. Met alle waarde bepalende factoren zoals marktsituatie, kwaliteit, aard, ligging, ontsluiting, waterhuishouding maar ook de aanwezigheid van productierechten, wordt in de taxatie rekening gehouden.

In het geval dat de einddatum van het erfpachtcontract binnen 10 jaar valt, wordt de verkoopwaarde met 4% verhoogd voor ieder jaar dat sindsdien verstreken is. Dit houdt in dat de verkoopprijs van grondbankgrond waarop bijvoorbeeld een erfpachtcontract rust dat nog maar 4 jaar duurt, 84% van de vrije waarde bedraagt.

Eventuele melkquota worden apart gewaardeerd op ¤ 0,40 per % vet per kg melk. Suikerquota wordt geacht in de prijs inbegrepen te zijn.

Evenals bij de 40-jarige erfpachtgronden is het soms mogelijk om in de toekomst een windturbine op het verkochte perceel te plaatsen. Bij daadwerkelijke realisering van een windmolen dient de meerwaarde conform het hierboven beschreven regime alsnog afgerekend te worden.

De Staatssecretaris van Financiën,

Voor deze,

De Minister van Financiën,

G. Zalm