Vereniging Milieudefensie

Persbericht
(herzien persbericht, verbetering in derde alinea)

'Koop Schoon Kaart': koophulp voor consumenten

Lijst minst en meest vervuilde groenten, fruit

Amsterdam/Utrecht, 22 juli 2004 --- Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en vereniging van consumenten Goede Waar & Co lanceren vandaag de 'Koop Schoon Kaart' voor consumenten. Op de kaart staat welke groenten- en fruitsoorten het minst vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen en welke het meest. Ook wordt aangegeven hoe verschillende supermarkten presteren op het gebied van bestrijdingsmiddelen. Met deze koophulp kan de consument bewuste en gezonde keuzes maken bij het boodschappen doen.

Consumenten krijgen dagelijks allerlei resten bestrijdingsmiddelen binnen. Ook kleine hoeveelheden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Kinderen en ongeborenen zijn extra kwetsbaar. Daarom gaan de organisaties de Koop Schoon Kaart ook via 1750 kinderdagverblijven verspreiden.

'Goede' en 'slechte' groenten en fruit Bij de groenten scoren venkel, asperges en witlof het beste, waar het gaat om residuen van landbouwgif. Sla, rode peper en paprika komen als slechtste uit de bus. Bij fruit zijn avocado's, kiwi's en pruimen als beste getest. Mandarijnen, citroenen en grapefruits bleken het slechtst. De lijsten op de Koop Schoon Kaart zijn gebaseerd op de gegevens van de Keuringsdienst van Waren.

Supermarktklassement Het overzicht van de prestaties op bestrijdingsmiddelengebied van acht supermarktketens is gebaseerd op eigen onderzoek door de milieu- en consumentenorganisaties. Alle supermarkten zijn de fout ingegaan met producten met bestrijdingsmiddelen die in Nederland verboden zijn of met overtredingen van wettelijke normen. Maar de ene supermarkt doet het wel beter dan de andere. Albert Heijn en Plus presteerden relatief het beste. Dirk van den Broek en Lidl sluiten de rij.

Twee vuistregels
Wie het milieu en zijn gezondheid een warm hart toedraagt, kan overigens het allerbeste biologische groenten en fruit (herkenbaar aan EKO-keurmerk) eten. Als men gangbaar geproduceerde groenten en fruit koopt, kan men de Koop Schoon Kaart gebruiken en er bovendien rekening mee houden dat Nederlandse groenten en fruit over het algemeen minder vervuild zijn dan buitenlandse.